Riet en Linda Vermeeren
Portretten

Riet en Linda Vermeeren

Vaals heeft internationale flair

​Fascinerende grenzen

Het over grenzen heen kijken is ons hier in Vaals aangeboren. Die grenzen hebben me altijd gefascineerd. Ik geef ook rondleidingen in Aken. De culturele diversiteit in deze regio is enorm. Dat spreekt mij nog steeds aan en dat dragen we ook uit in ons bedrijf ‘Euregio Promotion’ en in het blad dat we al negentien jaar uitgeven: Op stap in de drielandenregio. Deze regio is onze habitat. Wat me altijd opvalt als mensen met me mee op pad gaan is hoe verwonderd ze zijn over al het moois dat onze streek historisch, cultureel, architectonisch en ook culinair te bieden heeft. De geschiedenis van Vaals is rijk en onze verbindingen over de grens zijn door de eeuwen gerijpt.

Toch is Vaals altijd authentiek gebleven. Dat maakt het juist zo apart. Het ademt een internationale flair, maar heeft ook die menselijke maat als uitgangspunt. Het is stads en dorps tegelijk; je kunt je hier geborgen voelen. Ik voel me hier in ieder geval heel goed op mijn gemak.
Door de jaren heen heb ik ook heel wat bekende Nederlanders kennis laten maken met de magie van Vaals. Zo raakte ook cabaretier Herman Finkers helemaal verknocht aan deze gemeente. Zo ook Arnon Grunberg met wie we ook nog naar Aken zijn gegaan. Hij had niet verwacht dat dit gebied zoveel culturele diversiteit in zich draagt. Ik vind het altijd geweldig om mijn eigen omgeving door de ogen van anderen te zien. Anderen openen ons vaak de ogen. Ik weet dat het hier mooi is, dat zie ik elke dag.”  

Linda Vermeeren
Linda Vermeeren

Een gemeente van verbinding

Linda Vermeeren: "Net als mijn moeder Riet ben ook ik hier geboren. Ben vaker in mijn leven weggeweest, maar kom telkens weer met plezier terug. Voor mij is het leven hier net als vakantie.
Bovendien heeft deze regio veel andere voordelen. Neem de aanwezigheid van maar liefst drie academische ziekenhuizen in de buurt, luchthavens en een perfecte treinverbinding vanuit Aken naar Brussel en Parijs. Velen denken dat wij in de periferie liggen. Ik zie dat anders: zijn bevinden ons in het centrum van Europa.
Verbindingen – infrastructureel maar ook economisch en cultureel - zijn altijd al van betekenis geweest.”