Paspoort

Met het paspoort  kunt u zich identificeren en kunt u reizen naar het buitenland. Voor sommige landen heeft u ook een Visum nodig.

Online aanvragenKom langs of bel: 043-3068568

Let op: nadat u online de aanvraag heeft ingediend moet u ook nog langs het gemeentehuis komen voor het zetten van uw handtekening, inleveren van uw pasfoto en eventueel uw vingerafdrukken.

Heeft u uw paspoort met spoed nodig? Dan kan een spoedaanvraag worden ingediend. Het is niet mogelijk een spoedaanvraag digitaal in te dienen. Meer informatie vindt u onder het kopje 'spoedaanvraag'.


Kosten

Soort paspoort Geldigheid Prijs
Nationaal paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 63,40
Nationaal paspoort vanaf 18 jaar 10 jaar € 83,85
Zakenpaspoort tot 18 jaar 5 jaar € 63,40
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar 10 jaar € 83,85
Vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort * € 63,40

*Een vluchtelingenpaspoort is 5 jaar geldig als u een verblijfsvergunning asiel hebt voor onbepaalde tijd. Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 3 jaar geldig als u een verblijfsvergunning asiel hebt voor bepaalde tijd. Het paspoort is overal ter wereld geldig, behalve in het land waarvan u de nationaliteit hebt.

Na 5 werkdagen ligt uw paspoort voor u klaar.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort eerder nodig? Dan kan een spoedaanvraag worden ingediend. Is uw aanvraag voor 15.00 uur binnen, dan ligt het de volgende werkdag na 10.00 uur voor u klaar. Extra kosten bedragen € 57,05.

Het is niet mogelijk een spoedaanvraag digitaal in te dienen. U moet hiervoor zelf langskomen bij het burgerloket van de gemeente Vaals tijdens de vrije inloop of maak een afspraak. Meer informatie over de openingstijden en afspraakmogelijkheden vindt u op de pagina 'Contact'.


Meenemen

  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • alle paspoorten en/of identiteitskaarten die u nog in uw bezit hebt (behalve als deze al ongeldig zijn gemaakt)
  • pinpas (of contant geld) om te betalen

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Neem dan ook het volgende mee:

Toestemmingsverklaring

  • schriftelijke toestemming van beide gezag houder(s) of een voogd (gebruik hiervoor het toestemmingsformulier (PDF, 259.9 kB)). U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
  • originele, geldige identiteitsbewijzen van beide gezag houder(s) of een voogd.

Let op: uw kind moet voor de aanvraag en voor het ophalen van het paspoort meekomen naar het gemeentehuis.


Goed om te weten

Reist u met een kind jonger dan 18 jaar naar het buitenland? Met dit formulier laat u bij een grenscontrole zien dat u toestemming heeft.
U moet toestemming hebben van alle personen met gezag over het kind. Meestal zijn dit de ouders of verzorgers.

Reist uw kind jonger dan 18 jaar zonder u naar het buitenland? Met dit formulier laat u zien dat u toestemming geeft. U vult voor ieder kind een toestemmingsformulier in.


Paspoort vermist of verloren?

Door middel van StopID, kunt u digitaal aangifte doen van vermiste reisdocumenten. Via een digitaal formulier kunt u de vermissing van een paspoort of identiteitskaart doorgeven. U hoeft hiervoor dan niet meer naar het gemeentehuis te komen.