Marjo Schols
Portretten

Marjo Schols

Verbinder

“Mijn hele leven woon ik al in Vaals. In al die tijd ben ik een paar keer verhuisd, maar steeds rondom of in Aan de Noot. Het is altijd een fijne buurt geweest om te wonen. Ik heb hier als kind in de buurt gespeeld en nog steeds doet het me goed als ik de vele kinderen die hier wonen, buiten zie spelen en plezier zie hebben. Het enthousiasme voor Aan de Noot probeer ik over te brengen op de andere inwoners.

Nadat de gemeente Vaals het initiatief had genomen om met een ijskar in de buurt te komen staan om verhalen op te halen, ben ik met buurtgenoot Miriam aangesloten bij de projectgroep. Dit was een van de eerste projecten samen met de gemeente Vaals en Krijtland Wonen en dat heb ik als heel fijn ervaren.

Verschillende initiatieven volgden daarna. Denk bijvoorbeeld aan de burendag en de sinterklaasmiddag. De eerste burendag was meteen een succes. We hebben onder andere bloemenbakken laten beplanten door kinderen. Dat klinkt heel simpel, maar het effect is des te groter. De kinderen vinden het leuk om te doen en automatisch kom je daardoor in contact met de ouders en mensen die komen kijken en ook weer hulp aanbieden. Tijdens zo’n dag ontstaan alweer de ideeën voor de volgende burendag. Ook op de eerste sinterklaasmiddag kwamen meer dan 30 kinderen af, samen met hun ouders of opa’s en oma’s.

  • Marjo Schols
    Marjo Schols
  • Marjo Schols.
    Marjo Schols.

Verbinden zat altijd al in mij

Verbinden zat er altijd al in. Toen mijn kinderen nog op school zaten, hielp ik met lezen en knutselen en zat ik in de ouderraad. Tegenwoordig ben ik onder andere voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen Krijtland Wonen en probeer ik op die manier de belangen van huidige en toekomstige huurders van Krijtland Wonen te behartigen.

Het belangrijkste is dát je contact zoekt

Het is enorm mooi om te zien dat de gemeente en Krijtland Wonen investeren in Aan de Noot. Het is een kinderrijke buurt. Het speeltuintje en het voetbalveldje is in zomer weer echt drukbezocht. Er is veel aanloop bij activiteiten die worden georganiseerd en woningen worden opgeknapt.

Natuurlijk is er ook wel iets veranderd de afgelopen jaren. Zo wonen er nu meer mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben. Dat maakt het af en toe iets lastiger om te communiceren. Maar het belangrijkste is dát je contact zoekt. Dan ontdek je dat mensen bijna altijd gastvrij én behulpzaam zijn.”

Blijf met elkaar praten

Marjo heeft nog een laatste advies voor de inwoners van Vaals: “Klaag niet alleen, maar blijf met elkaar praten en wees tolerant. Dan zou de wereld er heel anders uitzien.”