Sjeng Jehae
Portretten

Sjeng Jehae

Oud boswachter

Wandelenderwijs door Vijlenerbos

Dit boslandschap is de spiegel van mijn ziel. Maar liefst drieënveertig jaar ben ik boswachter geweest. Ik groeide hier op. Bijna elke boom ken ik. Het Vijlenerbos verveelt me nooit. Het is altijd anders. Als een soort levend schilderij openbaart het zich. Elke wandeling is een unieke gebeurtenis.

  • Sjeng Jehae
    Sjeng Jehae
  • Sjeng Jehae.
    Sjeng Jehae.

Beleving

Het is dit bos dat de gemeente Vaals speciaal maakt. Alle cultuurhistorische landschapselementen die Limburg rijk is, kun je in dit bos ervaren. Voor recreanten is dit ook een bijzondere plek. Je kunt in dit bos nog de stilte voelen, dat is tegenwoordig een zeldzaamheid.

Portretfoto Sjeng Jehae

Je beleeft het bos als het ware. Voor wie er goed kijkt valt er veel te zien. De bomen, planten en dieren vertellen hun eigen verhaal.  Je kunt het bos als het ware lezen. Dat is fascinerend. Bovendien kun je in dit landschap ook nog veel van historische waarde terugzien. Er zijn graften, knotbomen, drinkpoelen en eeuwenoude paden die stuk voor stuk iets over de geschiedenis van deze regio vertellen.

Het Vijlenerbos is door de eeuwen heen bos geweest. In Nederland kom je dat, met uitzondering van bijvoorbeeld de Veluwe, nog maar zelden tegen. Dit bos is een belangrijke parel voor deze gemeente.
Ik ga graag op reis en bezoek met plezier steden om er cultuur te snuiven. Maar te lang wil ik er nooit zijn. Dan verlang ik weer terug naar deze adembenemende omgeving. Hier adem ik vrij en voel ik me gelukkig.