John Bröcheler
Portretten

John Bröcheler

Ereburger John Bröcheler over dromen in Vaals

"Onder de navel, daar begint het zingen. Dat is ook waar het scheppingsverhaal een aanvang neemt. In Vaals ben ik geboren. Het is de plaats waar het zingen meteen al in mijn leven vloeide. Daar begon mijn muzikaal scheppingsverhaal. De lijst met goede, soms zelfs wereldvermaarde zangers is lang. Ik ben met de zangkunst opgegroeid. Het werd mij met de spreekwoordelijke pap ingegoten. De zanger, musicus en pedagoog Leo Ketelaars, die in Vaals is opgegroeid en woonde, ben ik veel dank verschuldigd. En mijn vader natuurlijk.

Het zingen bracht de wereld van de literatuur, de grote mythische thema’s als het ware naar me toe en het vormde tegelijk mijn paspoort om de grote wereld van de operahuizen in te trekken. Het zingen was minder mijn beroep als wel mijn roeping. Ik kijk met een goed gevoel terug op de carrière die ik heb gehad. Toch zou ik graag nog mijn kennis en visie met zangers willen delen. Het zou geweldig zijn om, even hardop dromend, een studio te hebben in het raadhuis waar ik zangers met raad en daad kan bijstaan zodat ze hun zangkunst kunnen verdiepen en hun talent verder doorgronden. Dat zou geweldig zijn. Ik draag al die ervaring en opgedane kennis in mij. Dat deel ik maar al te graag."

  • John Bröcheler 1
    John Bröcheler 1
  • John Bröcheler 2
    John Bröcheler 2
  • John Bröcheler 3
    John Bröcheler 3

"In Vaals is zingen natuurlijk. Ons dialect is een soort zangstem. Al die culturele invloeden die hier samenkomen vloeien in die zangstem. Kijk naar onze typische versmelting van medeklinkers. Deze tongval leent zich daarom zo goed om Russisch of Tsjechisch te zingen. Het Latijnse en Germaanse zit in ons bloed.

Ook het ons omringende landschap is in feite een melodie. Een melodische symbiose waarin verschillende invloeden samensmelten. Als je richting Gemmenich of Moresnet rijdt, lijkt het wel of Vaals er uitademt. Voor mij is Vaals inderdaad als de ademhaling. Het is onmisbaar."