Informatie over zware regenval en wateroverlast >

Informatie over wateroverlast in de gemeente Vaals

Hevige regenbuien hebben gezorgd voor wateroverlast. Er is met man en macht gewerkt om de overlast te beperken en mensen die getroffen zijn te helpen. Op deze pagina vindt u meer informatie.

Geplaatst op donderdag 15 juli 2021

Ga voor het laatste nieuws naar de website van Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Het blijft belangrijk om alert te blijven. Medewerkers van de gemeente blijven de situatie in de gaten houden en nemen maatregelen waar nodig en mogelijk.

Waterschade melden

Heeft u waterschade? Dan moet u hierover contact opnemen met uw verzekeraar. Het maken van goede foto’s wordt aangeraden.

Tips en adviezen:

  • Neem altijd eerst contact op met uw verzekeraar of adviseur om de schade te melden.
  • Maak video's en foto's van uw auto of de situatie in en rondom het huis.
  • Zorg dat u bereikbaar bent voor uw verzekeraar of adviseur, ook op uw tijdelijke adres.
  • Pas op voor zogenaamde experts of bemiddelaars waar u niet zelf om heeft gevraagd en die ook niet door de verzekeraar zijn gestuurd. Vraag altijd voor welk bedrijf ze werken en zet nooit zomaar een handtekening.
  • Begin pas met opruimen als de situatie veilig is.
  • Verzamel eventueel facturen van belangrijke, grote aankopen die beschadigd zijn.
  • Bekijk voor meer advies de folder van Stichting Salvage (PDF, 349.7 kB).

De rotzooi in de openbare ruimte wordt opgeruimd door de gemeente. De buitendienst van de gemeente Vaals is daar vanaf vrijdag mee begonnen. Dat is een flinke klus, waar deze week ook nog veel tijd voor nodig is. Bij gevaarlijke situaties in de openbare ruimte kan melding gemaakt worden bij de gemeente.

Hoe kunt u de gemeente bereiken?

U kunt melding maken van gevaarlijke situaties in de openbare ruimte door van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur te bellen met het algemene telefoonnummer van de gemeente Vaals: 043-306 85 68. Buiten de bereikbaarheidstijden van het algemene nummer kunt u bellen naar het calamiteitennummer van de gemeente: 06 - 83 70 87 64.

Let op: het gaat hierbij om het melden van situaties in de openbare ruimte, niet voor bijvoorbeeld ondergelopen kelders. Kijk in de afbeelding onderaan deze pagina wanneer u welk nummer belt.

Is een telefoontje niet noodzakelijk, dan kunt u uw melding ook doorgeven via info@vaals.nl

Afsluitingen en andere maatregelen

(Update maandag 19 juli, 15.30 uur)

Vrijdag stroomden de beken en de Kleine Geul in de gemeente Vaals weer grotendeels binnen de oevers. Inmiddels zijn bijna alle wegen weer open. Alleen de Oude Akerweg (die langs het complex van Rood Groen LVC ’01 loopt) blijft gedeeltelijk afgesloten omdat een bruggetje daar zwaar beschadigd is en eerst hersteld moet worden. Ook het EK 2000-voetpad in Vaals blijft afgesloten totdat het pad hersteld is. Verder zijn op verschillende locaties taluds aangetast of verschoven.

Let op: De situatie kan nog veranderen. Het kan dus voorkomen dat meer wegen (tijdelijk) afgesloten zijn.

Informatienummer over wateroverlast en hoogwater vervallen

In Zuid-Limburg was een publieksinformatienummer ingericht voor vragen van inwoners over wateroverlast en hoogwater. Het nummer is inmiddels vervallen. 

Calamiteitenzender

L1 Radio werd door de Veiligheidsregio Zuid-Limburg ingezet als calamiteitenzender om met inwoners informatie te delen over de wateroverlast. Inmiddels is de urgentie er voor de Veiligheidsregio Zuid-Limburg niet meer om L1 in te zetten als calamiteitenzender.

Noodverordening

De noodverordening van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (PDF, 62.9 kB) is op 17 juli opgeheven.

Wat kunt u zelf doen?

Kijk op wachtnietopwater.nl wat u zelf kunt doen om wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.

GGD waarschuwt voor verontreinigd slib

De zeer hoge waterstand van de rivieren en beken in Zuid-Limburg zorgt ervoor dat het slib en andere stoffen in dit water zich breed kunnen verspreiden over de oevers. Gezondheidsrisico’s bestaan alleen als er ook blootstelling plaatsvindt aan het slib. Door het opvolgen van een aantal adviezen kan blootstelling aan slib voorkomen worden. Lees meer hierover op de website van GGD Zuid-Limburg.

Houd een oogje in het zeil

Sommige inwoners of bezoekers in onze gemeente kunnen tijdelijk een hand hulp gebruiken. Bijvoorbeeld omdat hun woon- of verblijfsplek te maken heeft (gehad) met flinke wateroverlast waardoor zij tijdelijk een onderkomen zoeken. Wij vragen u om hier pro-actief op te letten, een oogje in het zeil te houden en waar mogelijk een hand hulp te verlenen aan mensen die dat kunnen gebruiken!

Hulp vragen en aanbieden via WeHelpen Vaals

Kunt u vanwege de wateroverlast hulp gebruiken van andere inwoners of wilt u hulp aanbieden? Met Whapp en WeHelpen Vaals kunt u makkelijk hulp bieden en hulp vragen. Aan vrienden, familie en kennissen én aan mensen in uw buurt die u nog niet kent.

Download Whapp in de app-stores via ‘Whapp WeHelpen’. Om een account aan te maken, heeft u een e-mailadres en een telefoonnummer nodig.

Op www.wehelpen.nl/vaals kunt u ook een account aanmaken. U heeft hiervoor alleen een e-mailadres nodig.

Milieuparken Rd4 deze week langer open

Deze week blijven de milieuparken in Heerlen en Margraten t/m vrijdag 23 juli tot 19.00 uur open om gedupeerden van de overstromingen voldoende ruimte te geven om kapotte en natte spullen te brengen. Daarnaast ontvangen alle gedupeerden van deze overstromingsramp 50% korting in de RD4U kringloopshops in Heerlen, Kerkrade en Margraten.

Kijk voor meer informatie op de website van Rd4.

Slachtofferhulp

Wilt u uw verhaal kwijt, bent u op zoek naar een luisterend oor, maatschappelijke bijstand of advies, neem dan contact op met Slachtofferhulp via telefoonnummer 0900-0101. Kijk voor meer informatie op de website van Slachtofferhulp Nederland.

Verstoringen in dienstverlening Omnibuzz

Als gevolg van de extreme wateroverlast in Zuid-Limburg zijn er verstoringen in de dienstverlening van Omnibuzz. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Omnibuzz.

OPROEP: Onderdaklocaties gezocht

Door de wateroverlast zijn er in getroffen gemeenten om ons heen mensen die nog niet naar huis kunnen. De gemeente Meerssen is daarom dingend op zoek naar onderdaklocaties waar gedupeerden kunnen verblijven die nog niet terug naar hun woning kunnen.

Kunt u mensen voor een langere periode onderdak bieden? Neem dan contact op met de gemeente Meerssen via telefoonnummer 14 043 (spreek in: Meerssen) of wateroverlast@meerssen.nl.