Vaals samen werken aan wegkruisen

Een bericht van het Comité Kruisen Gemeente Vaals.

Geplaatst op dinsdag 9 april 2024

De lente laat soms een heerlijk zonnetje zien, al regent het naar ons gevoel nog te vaak en te veel. Toch geeft de lente ons prikkels om actief te worden en de winterrust achter ons te laten. De lente en het voorjaar zorgen er ook voor de mensen weer de buitenwereld opzoeken en enthousiast aan de slag gaan.

Voor de Pasen hebben teams in de dorpen Vaals, Vijlen en Lemiers gezorgd dat de wegkruisen in de Gemeente Vaals feestelijk zijn versierd met nieuwe Paaskransen. De wegkruisen staan er hierdoor rond de paastijd bijzonder mooi bij. Veel adoptanten zijn aan de slag gegaan om “hun” wegkruis en de omgeving een stevige beurt te geven waardoor de vele kruisen er stralend bij staan. Zoiets van: laat de zomer en de bezoekers maar komen.

Ook de werkgroep “groot onderhoud” heeft de afgelopen periode niet stil gezeten. Het wegkruis in Camerig in Vijlen, nabij camping Rozenhof, is grondig gerestaureerd. Al eerder heeft de Gemeente Vaals het wegkruis toegankelijk gemaakt door in de greppel een buis te leggen om het water te laten doorstromen en hebben ze een verbinding gemaakt tussen de weg en de plek van het kruis. Ook heeft de gemeente twee bijpassende cipressen geplant. Nu, net voor de Pasen is het gerestaureerde wegkruis teruggeplaatst. Het kruis, de achterwand van het vliegermodel, het dakje en het corpus waren in een dusdanig slechte staat dat restauratie noodzakelijk was. De meeste elementen zijn vervangen of grondig onderhanden genomen. Ook is de sokkel bijgewerkt, zijn twee rozenstruiken en een kaarshouder geplaatst. Deze enorme klus is uitgevoerd door Paul May uit Aken en Bert Vandeberg uit Vaals. Deze beide heren hebben er weer een stralend wegkruis neergezet. Strak in de lak met de oorspronkelijke kleuren. Zij hebben hierbij hulp mogen krijgen van meerdere mensen en sponsoren.

Dank aan Markus Penkalla en zijn bedrijf voor dak- en geveltechniek in Vaals voor het wederom vervaardigen en gratis beschikbaar stellen van een nieuw zinken dakje. Dank aan Huppertz Bouwmarkt Vaals voor het beschikbaar stellen van bakstenen om het paadje te verharden. Dank aan Piet Bertholet van Steigerbauw Vaals voor het leggen van de bakstenen in het paadje. Dank aan Timmerbedrijf Hermans Vaals voor het beschikbaar stellen van het hout. Wederom dank aan Malermeister May uit Vaals voor het beschikbaar stellen van de verf. Ook dank aan Giel Mertens van Rozenhof voor het bezorgen van het zand en het in de toekomst, als adoptant, verzorgen van dit gerestaureerde wegkruis.
Samen met veel mensen zijn we in staat om de wegkruisen in de Gemeente Vaals te onderhouden en te behouden. Chapeau voor alle hulp en inzet. Samen-werken loont zeker als we het samen en met elkaar oppakken, want vele handen maken licht werk.

Wil je helpen om het culturele erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Neem dan contact op met Lambert Jaegers van het Comité Kruisen Gemeente Vaals via telefoonnummer 06-53990756 of e-mail l.jaegers@home.nl.