Ukkepuk op bezoek bij Langedael

Tijdens de netwerkbijeenkomst Gezond Leven in Vaals kwamen Esther Jelsma (Sevagram) en Helmy Bijster (Peuterspeelzaalwerk Spelentère) met elkaar in contact.

Geplaatst op donderdag 11 april 2024

Ukkepuk op bezoek bij LangedaelDaar ontstond het idee om voor jong en oud iets te organiseren. Dat is een mooie aanvulling op de reeds lopende initiatieven in de gemeente Vaals. In Vaals en Vijlen worden door de basisscholen en de ouderenzorginstellingen gedurende het jaar diverse activiteiten georganiseerd waar jong en oud elkaar inspireren.

Donderdag 11 april was een bijzondere dag in het zorgcentrum Langedael in Vaals. De peuters van Ukkepuk (Peuterspeelzaalwerk Spelentère) brachten een bezoek aan de ouderen. De vreugde was voelbaar, zonder woorden begrepen ze elkaar perfect.

Esther Jelsma, activiteitenbegeleidster in Langedael: ‘Ik begeleidde onze oudere bewoners naar binnen en wat er toen gebeurde was hartverwarmend. Oma las voor uit het boekje 'Kijk en lees mee met Nijntje', terwijl ze wees naar een ballon, een cadeautje en een grote auto. De jonge kinderen reageerden spontaan op de verhaaltjes die werden voorgelezen. Het was fantastisch om te zien hoe met minimale taal, zulk mooi samenspel ontstond. Kijk die stralende gezichten van onze bewoners, ze genieten van de aanwezigheid van de kinderen, dan smelt je toch!’

Na het voorlezen was het tijd voor een gezellige activiteit. Mieke Merk, pedagogisch medewerker bij Spelentère, klapte in haar handen en vroeg aan de kinderen: "Wat zingen we als we gaan eten?" Samen zongen ze het liedje 'Smakelijk Eten', waarna ze genoten van een heerlijke gezonde snack bestaande uit banaan, mandarijn en appel. Het was prachtig om te zien hoe jong en oud samen aan tafel zaten en van het fruit smulden. Het gezegde 'zien eten doet eten' kwam zeker tot zijn recht.

Na een smakelijke maaltijd kwam de toverhoed tevoorschijn. De kinderen deelden diertjes uit aan de opa's en oma's, waarna samen liedjes werden gezongen over de diertjes, zoals 'Ik zag twee beren broodjes smeren' en 'Alle eendjes zwemmen in het water'. Het was mooi om te zien hoe de ouderen de melodieën herkenden en enthousiast meezongen. De ouderen klapten voor de ukkepukken en bedankten de kinderen voor het hartverwarmende bezoek.

Helmy Bijster, directrice Peuterspeelzaalwerk Spelentère: ‘Het idee voor dit initiatief ontstond tijdens de netwerkbijeenkomst Gezond Leven die door de gemeente Vaals is georganiseerd. Daar kwam ik in contact met Esther Jelsma en we hebben samen dit initiatief genomen. Het was vandaag de eerste keer dat we dit deden, maar zeker niet de laatste. Het viel op dat er tijdens het communiceren veel gebaren werden gebruikt, wat de interactie tussen de generaties nog specialer maakte. Het was ontroerend om te zien hoe met minimale taal toch zo snel een diepe verbinding werd gemaakt tussen jong en oud. Wat we hier zien, overtreft onze verwachtingen. Dit is écht geweldig en maakt iedereen gelukkig.’