Cittaslow, wist u dat… op 12 juni de Internationale Cittaslow Jaarvergadering plaatsvond?

Één keer per jaar komen de burgemeesters en coördinatoren van de Cittaslow gemeenten uit de hele wereld bij elkaar voor de jaarvergadering.

Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021

Tijdens verschillende sessies worden projecten voorgesteld vanuit de inmiddels 275 (!) gemeenten uit 30 landen en territoriale gebieden. 

Vanwege de coronapandemie was de jaarvergadering digitaal. Er werd uitvoerig ingegaan op de uitdagingen die de coronapandemie heeft veroorzaakt. Tegelijkertijd klonk er goede moed dat we hier enigszins goed uit kunnen komen als we ook de kernwaardes van Cittaslow blijven toepassen: daarbij kwam sociale cohesie naar boven, maar ook het respectvol omgaan met elkaar, met de natuur en met onze historie. Het blijft belangrijk om elkaar te steunen.

Ondanks de pandemie heeft de wereldwijde Cittaslow beweging niet stil gestaan. Zo werd het netwerk uitgebreid met nieuwe leden en ambassadeurs. Ook werd stil gestaan bij het feit dat er een grote behoefte bestaat om lokale voedselketens te promoten. In Izmir (Turkije) loopt een pilot (de Cittaslow Metropolis) waarbij wordt gekeken hoe een grote drukke stad Cittaslow wordt. Wijken van Izmir worden kleine Cittaslow dorpen en er worden plekken gecreëerd waar mensen bij elkaar kunnen komen, de natuur een plek krijgt, kinderen opgroeien met de wetenschap waar hun voedsel vandaan komt, dialect wordt gesproken en de lokale historie gedeeld wordt.

De gemeente Vaals ontving tijdens de jaarvergadering overigens een vermelding voor de promotiefilm over de Cittaslow wandelkaart! Een mooie kers op de wandelkaart, uh, taart!

Heeft u al een Cittaslow wandeling uitgeprobeerd? Wij zijn benieuwd naar uw indrukken! Deel rustig uw ervaringen en foto’s met cittaslow@vaals.nl. Wellicht laten we deze een keertje zien!