Vaals viert 75 jaar bevrijding met indrukwekkend weekend

Over ruim een week wordt in de gemeente Vaals 75 jaar bevrijding herinnerd en gevierd onder de naam Vaals Vrij. Met feest, maar ook met een indrukwekkend theaterconcert staat het weekend van 21 en 22 september geheel in het teken van de vrijheid.

Geplaatst op dinsdag 10 september 2019

Zaterdag 21 september: indrukwekkend theaterconcert in historisch decor

Op zaterdag 21 september om 20.00 uur wordt op het Von Clermontplein (naast het gemeentehuis) het zeer indrukwekkende theaterconcert ‘In het zicht van de vrijheid’ opgevoerd. Dit stuk van Jos Frusch is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de laatste uren van de verzetshelden Joep Francotte (uit Vaals) en Sjeng Coenen (uit Simpelveld). Het theaterconcert bevat muziek, zang en een verhalenverteller, uitgevoerd door aansprekende namen. Zo zijn Suzan Seegers, Lien Haegeman, Pascal Pittie en Vincent Kusters solisten en is Rufus Hegeman de verteller. Regie is in handen van Sybrand van der Werf en Frenk Rouschop is de dirigent. Mis dit gratis toegankelijke theaterconcert niet! 

Zondag 22 september: openluchtmis, Umbrella Parade en groot feest

Op zondagochtend om 11.00 uur is er op het Von Clermontplein een uniek heilige mis. Met de medewerking van Schutterij Sint Paulus Vaals, Schutterij Sint Joseph Vijlen, Prinsejarde Vols, Kerkelijke Erewacht St. Expeditus Lemiers en de muzikale opluistering door Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals, Kon. Mannenkoor Cecilia 1837/CCK’74 Federatie, Gemengd Koor St. Jozef Vaals, Gemengd Zangkoor St. Gregorius Vijlen, Amy Schillings en een selectie uit Vocaal Ensemble Donna Voce Wahlwiller en de Heerlense Oratoriumvereniging (HOV) wordt het een waardige mis om 75 jaar bevrijding te herdenken.

Na de mis barst het feest los in het centrum van Vaals. Met foodtrucks, drankjes, dans van Cimarelle School of Ballet en livemuziek van verschillende dixieland jazzbands en de Böhmerwaldkapel kunnen de voetjes van de vloer. Ondertussen trekt er om 14.00 uur een kleurrijke Umbrella Parade met allemaal versierde paraplu’s door Vaals. Iedereen wordt opgeroepen een paraplu te versieren en mee te lopen! Er wordt om 14.00 uur vertrokken vanaf het Bloemendalpark (ter hoogte van zorgcentrum Langedael). De drie mooist versierde paraplu’s door basisschoolkinderen krijgen een prijs (respectievelijk €100, €75, €50). De Umbrella Parade eindigt op het Von Clermontplein waar het feest dat na de mis is losgebarsten nog de hele middag door zal gaan!

Kortom, tot 21 en 22 september op het Von Clermontplein in Vaals!

Meer weten over Vaals Vrij? Het gehele programma is terug te vinden op www.vaals.nl/bevrijding

Verkeersmaatregelen Vaals Vrij

Om een en ander zo goed mogelijk te laten verlopen, worden er tijdens Vaals Vrij tijdelijke verkeersmaatregelen ingesteld.

Op 21 september zal tijdens het Oratorium een gedeelte van het Von Clermontplein afgesloten zijn voor alle verkeer behalve voetgangers. Deze afsluiting geldt tussen 19.30 uur en 22.00 uur.

Op 22 september zal tijdens de heilige mis en de festiviteiten op het Von Clermontplein, een gedeelte van het Von Clermontplein afgesloten zijn voor alle verkeer behalve voetgangers tussen 10.30 uur en 18.00 uur.

Op 22 september zal om 14.00 uur de Umbrella Parade starten vanaf zorgcentrum Lagendael. Deze kleurrijke stoet zal dan via Sjwats Jris, de Maastrichterlaan, Kerkstraat, Lindenstraat, Koperstraat, Maastrichterlaan, Tyrellsestraat richting Von Clermontplein trekken.

Vaals Vrij wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Turbine, ‘Samen Vaals’, Koninklijke Horeca Nederland afd. Vaals en het Cultuurfonds Vaals.