Drie Stolpersteine gelegd in Kerkstraat

Afgelopen vrijdag zijn drie Stolpersteine geplaatst in de Kerkstraat in Vaals. De Stolpersteine, ofwel ‘struikelstenen’, worden in het trottoir geplaatst ter nagedachtenis aan slachtoffers van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Geplaatst op maandag 29 juli 2019

Stolpersteine KerkstraatDe Stolpersteine in de Kerstraat zijn gelegd voor Jonas Adam Drielsma, Adèle Drielsma-Salomon en Jacob Drielsma. Twee van hen kwamen om het leven in vernietigingskamp Auschwitz, een in Sobibor. De familie Drielsma had in de Kerstraat ter hoogte van nummer 62 een slagerij voordat ze gedeporteerd werden. Speciaal voor de korte plechtigheid en de onthulling van de drie Stolpersteine waren nabestaanden van de familie Drielsma uit Australië overgekomen.

Stolpersteine

De Stolpersteine zijn een initiatief van kunstenaar Gunter Demnig om de herinnering aan de slachtoffers van naziterreur levend te houden. Ze herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten. Demnig startte het project Stolpersteine in 2000 officieel, maar voor die tijd plaatste Demnig zonder toestemming van de autoriteiten al Stolpersteine in Keulen en Berlijn. Op de stenen zijn in een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gegraveerd. De kleine stenen (10 x 10 cm) worden geplaatst in trottoirs in de nabijheid van huizen waar gedeporteerde Joodse mensen woonden. In totaal zijn er al meer dan 70.000 Stolpersteine door heel Europa gelegd.