Preventieve bestrijding eikenprocessierups

De komende tijd wordt de eikenprocessierups in de gemeente Vaals preventief bestreden. De gemeente bestrijdt deze rupsen omdat de brandharen van deze rupsen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken bij mensen en dieren.

Geplaatst op vrijdag 3 mei 2019

Denk hierbij aan jeuk en ontstekingen. Ook kortademigheid, kriebelhoest, koorts of misselijkheid kunnen voorkomen. De brandharen worden door de wind meegevoerd. Zo kunnen ook mensen die niet in de buurt van een nest zijn er last van hebben. De preventieve bestrijding vindt nu plaats omdat de larven van de rups zo’n drie weken nadat de bladeren aan de eikenbomen verschijnen toeslaan.

Bespuiten eikenbomen

De bestrijding wordt uitgevoerd door het preventief bespuiten van de eikenbomen met een biologisch middel. Milieuvriendelijk én effectief. Dit doet een gespecialiseerd bedrijf. Afhankelijk van de weersomstandigheden gaan de spuitwagens op pad. Dit staat op 9 en 10 mei gepland in de gemeente Vaals. Deze datums kunnen afwijken door weersinvloeden.

Het middel wordt alleen ingezet op eikenbomen in de openbare ruimte op locaties waar veel mensen passeren (lopen/fietsen). Dat betekent dat er slechts een klein percentage van de eikenbomen wordt behandeld. Alle eiken in bossen of op plekken waar weinig mensen in contact komen met de bomen blijven onbehandeld.

Ziet u een nest? Meld het!

Plaatselijk kunnen zich toch nog rupsennesten in de bomen vormen. Ziet u een nest op een gemeentelijk boom, meld dit dan bij de gemeente door te bellen met 043-3068568 of een e-mail te sturen naar info@vaals.nl. Blijf vervolgens zoveel mogelijk uit de buurt van bomen waarin de rupsen zitten.

Heeft u last van de eikenprocessierups op uw eigen terrein? Dan moet u de rupsen zelf bestrijden. U kunt hier het beste een bedrijf voor inschakelen.

Hoe herkent u een eikenprocessierups?

De jonge rupsen hebben een oranje kleur als ze in april uit het ei komen. Als ze ouder worden verandert de kleur in grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. De rupsen leven in groepen in een nest. Vanuit deze nesten gaan de rupsen vooral ’s avonds en ’s nachts in processies (vandaar ook de naam) op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Overdag bevinden ze zich vaak in de nesten of op de zonzijde van de bast van de eikenboom.

Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op https://www.ggdzl.nl/burgers/milieu-en-gezondheid/eikenprocessierups/