Cittaslow Vaals: verrassend, veelzijdig, veelkleurig


Over Cittaslow

Logo CittaslowCittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). Cittaslow is een wereldwijd netwerk van gemeenten, dat zijn oorsprong heeft in Italië en nauw verbonden is met de internationale Slow Food-beweging.

De Cittaslow-organisatie heeft strenge eisen geformuleerd ten aanzien van het beleid dat gemeenten voeren en ziet ook nauw toe op naleving van deze eisen.

De Cittaslow-gemeenten liggen verspreid over de hele wereld, van Australië tot Spanje en van Zuid-Korea tot Vaals! Andere Nederlandse Cittaslow-gemeenten zijn Midden-Delfland, Alphen-Chaam en Borger-Odoorn.


Genieten

Hét handelsmerk van Vaals is het Drielandenpunt.
Maar Vaals biedt ook monumentaliteit, een schitterend buitengebied en de sfeer van buitenland in eigen land. Vele wandel- en fietsroutes nodigen uit om de omgeving te verkennen en te genieten van de rust en ruimte.
Eigenaren van streekgebonden bedrijven ontvangen bezoekers van de gemeente graag als gast en in verschillende eetgelegenheden kunnen heerlijke streekproducten worden geproefd, uit de Limburgse, maar ook uit de Italiaanse, Duitse, Franse en zelfs de Cubaanse keuken.


Internationale allure

Cittaslow Vaals is een smeltkroes van culturen (met meer dan 70 nationaliteiten) en heeft internationale uitstraling door zijn ligging in de Euregio Nederland, Duitsland, België. De grote on-Nederlands aandoende huizen en statige zakenpanden geven het centrum een buitenlandse grootstedelijke uitstraling.

Cittaslow Vaals is als hart van de Euregio van Duitsland, België en Nederland de ideale uitvalsbasis voor uitstapjes in het omringende buitenland.


Bewustzijn, trots en bekendheid

De ervaring van de andere Cittaslow-gemeenten leert, dat het Cittaslow-keurmerk een positief effect heeft op de naamsbekendheid van de gemeente. Maar nog belangrijker is, dat Cittaslow de inwoners meer bewust maakt van de kwaliteiten die er zijn in hun leefomgeving. Dit bewustzijn draagt bij aan een gevoel van trots en stimuleert de inwoners zich in te spannen voor het behoud van de kwaliteit van hun leefomgeving.


Vooruitgang met behoud van historie

Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners. Het keurmerk stimuleert hen om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de gemeente. Naast de aandacht voor het authentieke, bestaat in een Cittaslow juist het bewustzijn dat het gebruik van nieuwe technieken de gewenste vooruitgang mogelijk maakt. Met andere woorden: Cittaslow biedt een kader voor de toekomst met behoud van de historie.

Meer informatie over Cittaslow vindt u op www.cittaslow-nederland.nl.


Cittaslow wandelingen

De gemeente Vaals is dit jaar 10 jaar Cittaslow. Maar hoe kun je nou het beste laten zien waarom onze gemeente Cittaslow is? Door er te voet op uit te gaan! Want als je door onze gemeente wandelt kom je allerlei kenmerken van Cittaslow tegen. Zoals hoe we omgaan met onze leefomgeving, het landschap, streekproducten, gastvrijheid en cultuurhistorie.

Daarom hebben we een speciale Cittaslow wandelkaart gemaakt. Hierop staan vier afwisselende wandelroutes van verschillende lengtes. Rond(je) Vols (5,5 km), Rond(je) Lemieësj (8 km), Rond(je) Viele (13 km) en Rondje jemèngde (25 km) nemen u mee langs de parels van onze gemeente en laten u (her)ontdekken hoe mooi en veelzijdig onze gemeente is.

Meer informatie en de routebeschrijvingen.


Toelatingscriteria Cittaslow Ambassadeurs

Lees meer informatie over de mogelijkheid en criteria voor toetreding tot de Cittaslow Ambassadeurs voor bedrijven en organisaties.


Cittaslow Ambassadeurs Vaals

Overzicht ondernemers
Ondernemer Adres Website
Cuba Libre Mamelisserweg 16-18, Vijlen www.restaurantcubalibre.nl
Hotel Vijlerhof Hilleshagerweg 2, Vijlen www.vijlerhof.nl
Metta-Phore massage, Reiki and more Maastrichterlaan 14, Vaals www.metta-phore.nl
Paradijsvogels Groepsaccommodaties Hopschet 6 / Cottessen 12, Vijlen www.paradijsvogels.nl
Herberg ‘oud Holset’ Holset 54, Lemiers www.oud-holset.nl
Domein Holset Holset 34-36, Lemiers www.domeinholset.nl
Panoramarestaurant Buitenlust Camerig 11, Vijlen www.buitenlust.nu
Camping Rozenhof Camerig 12, Vijlen www.campingrozenhof.nl
Landcafé Hoeve de Linde - Hoeve de Linde - Reclamebureau ‘Voor de Vormen’ Schuttebergsweg 5, Vaals www.hoevedelinde.nl
Visser Chocolade Vaals - Peter Welten Maastrichterlaan 64, Vaals www.visserchocoladevaals.nl
Veldekekrink Um Mamelis www.veldeke.net/kring-um-mamelis
Stichting De Kopermolen Vaals Von Clermontplein 11, Vaals www.dekopermolenvaals.nl
Heemkundekring Sankt-Tolbert   www.sankttolbert.nl
Landwinkel Bischoff Vaalsbroek 14, Vaals Landwinkel Bischoff (Facebook)
Heemkundekring "De Auw Kapel" Lemiers Mamelis 12, Lemiers www.deauwkapel.nl
De Noabere va Viele   www.naobereviele.nl