Bent u 65 jaar of ouder en heeft u moeite met lopen of het bewaren van je evenwicht?

Voldoende bewegen kan helpen om dit te verbeteren. Door een paar eenvoudige gewoonten aan te leren, verkleint u de kans op een val. Dit wordt ook wel valpreventie genoemd. In de gemeente Vaals werken we samen met verschillende zorgprofessionals, zorg en welzijn, de gemeente en inwoners aan het (valpreventie) programma Vaals Staat.

De cursus is speciaal voor mensen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Deelname is gratis.


Wist u dat...

  • Veel ongelukken gebeuren in en om het huis?
  • Vallen de meest voorkomende oorzaak is van verwondingen bij mensen van 65 jaar en ouder?
  • Ouderen soms bang worden om te vallen en daardoor minder gaan bewegen?
  • Oefeningen voor evenwicht, lopen en spierkracht kunnen helpen om minder vaak te vallen?

Vallen kan grote gevolgen hebben. Het is daarom goed om op tijd te beginnen met het voorkomen van een val.

Test uw risico op vallen

Heb jij een verhoogd valrisico? Via deze vragen kom je erachter of er een verhoogd valrisico bestaat:

  • Ben je de afgelopen 12 maanden gevallen?
  • Ben je bezorgd om te vallen?
  • Heb je moeite met bewegen, lopen of balans houden?

Een of meerdere vragen met 'Ja' beantwoord?

Dan is de kans groter dat je valt. Je kunt dan meedoen aan een gratis oefenprogramma. Je traint je spieren en evenwicht. Zo verklein je de kans op vallen.

Alle vragen met 'Ja' beantwoord?

De kans dat je valt is groot. Het is belangrijk om daar iets aan te doen. Zo kun je de kans op vallen kleiner maken.

Alle vragen met 'Nee' beantwoord?

Je hebt op dit moment geen verhoogde kans om te vallen. Dat is goed! Het is belangrijk om dit zo te houden. Gebruik de Checklist ‘Zo blijft u overeind’ van VeiligheidNL om te zien wat je zelf kunt doen.

Cursus Valpreventie

In de gemeente Vaals werken we samen met verschillende zorgprofessionals zorg en welzijn, de gemeente en inwoners aan het (valpreventie) programma Vitaal en Veilig thuis. Aandacht voor het voorkomen van vallen is erg belangrijk. Ouderen vormen een groeiende groep die steeds langer thuis blijft wonen. De meeste valincidenten vinden plaats rondom het huis. Het voorkomen van vallen heeft veel invloed op zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen blijven wonen en hun kwaliteit van leven. Mobiel blijven is een voorwaarde om mee te kunnen doen in de maatschappij. Het is belangrijk voor het onderhouden van sociale contacten en daarmee eenzaamheid te voorkomen.

Bij een valpreventietraining leert u te voorkomen dat u valt en dat u weet hoe u moet vallen en opstaan als het toch gebeurt. Door middel van een training gericht op uw specifieke situatie leert u hoe u zich kunt bewegen zonder risico op vallen. Er worden 3 verschillende valtrainingen gegeven in verschillende kernen in onze gemeente, namelijk:

  • Vallen Verleden Tijd
  • In Balans
  • Otago

Voor meer informatie of inschrijven kun je contact opnemen via valpreventie@vaals.nl of via WijVaals 043 - 306 85 68.

Tips om vallen te voorkomen

Met 6 eenvoudige tips (inclusief uitlegvideo's) blijf je sterk staan en verklein je de kans op een val. Zo kun je blijven doen wat voor jou belangrijk is.

Ervaringen regionaal

Op deze pagina delen deelnemers van valpreventie-programma’s hun persoonlijke verhalen en ervaringen.
Mensen – net zoals u – vertellen hoe zij hun balans hebben verbeterd, sterker zijn geworden en meer vertrouwen hebben gekregen in het dagelijks leven. Laat u inspireren door hun ervaringen en ontdek wat valpreventie ook voor u kan betekenen!

Ervaringen lokaal

"Hoe vallen mijn leven veranderde” Het verhaal over Valpreventie Vaals van Henk Becker

Henk is 85 jaar en woont al dertig jaar in Vaals. Hij is geboren in Kerkrade.

Een val in Holset, waar hij in een greppel belandde en een tijdje niet meer kon bewegen, bleek een keerpunt.
Een week later gebeurde het weer en werd hij wakker op zijn eigen oprit. Hij lag op de grond met zijn gezicht op de stenen, opnieuw flauwgevallen. Met de huisarts een afspraak gemaakt, maar voor de datum van de afspraak, viel hij weer tijdens een fitness oefening op de loopband en raakte hierbij gewond. De fysiotherapeute Christiane belde meteen de huisarts en tien minuten later kwam de ambulance.
Henk moest direct een pacemaker krijgen en kreeg de boodschap mee dat hij op zijn hartslag en bloedruk moest letten. Beide waren veel te laag en de oorzaak van flauw vallen. Voor Henk was dat het moment waarop hij dacht: nu neem ik het heft in eigen handen.
Hij kocht de hulpmiddelen en sindsdien meet hij heel frequent de hartslag en bloeddruk.

Via Christiane hoorde Henk over valpreventie in Vaals. Hij zei meteen: “meld me maar aan”. Hij volgde enthousiast de bijeenkomsten.
Fysiotherapeut Frank legde alles op heel prettige manier uit over het lichaam en deed met de deelnemers oefeningen.
Ook wees hij o.a. erop dat duizeligheid ook door bepaalde medicamenten kan ontstaan en adviseerde de deelnemers hier over met de apotheker contact op te nemen. Na een heel prettig gesprek met hem werden medicamenten aangepast.
Ergotherapeut Andre vertelde over de technische hulpmiddelen.

Sinds Henk meedeed aan de valpreventie bijeenkomsten in de gemeente, voelt hij zich sterker en zekerder.

“ Ik ben blij dat dit op mijn pad is gekomen” zegt Henk. De oefeningen zijn goed, de uitleg is duidelijk en ik voel dat ik er iets aan heb. Het geeft me vertrouwen”.

Henk gelooft erin dat iedereen zelf stappen kan zetten. “ Wacht niet tot iemand anders iets voor je regelt. Kom zelf in beweging, stel vragen, denk mee en wees nieuwsgierig. Jij bent de baas over jouw gezondheid. Ik heb geleerd dat ik de regie in eigen handen moest nemen en de bijeenkomsten hebben mij daarin versterkt. Ik hoop dat nog veel meer mensen dit ontdekken en zien hoe waardevol het is".

Hij beveelt de gratis bijeenkomsten warm aan en geeft zijn ervaringen met digitale hulpmiddelen aan de mededeelnemers door.