Ruilwinkel Vaals gaat van start

In maart 2018 wordt in Vaals een Ruilwinkel geopend in de Kerkstraat 46 (voormalig winkelpand Dobey). Een Ruilwinkel is een winkel waar het niet gaat om betalen, maar om ruilen en (ver)delen.

Geplaatst op donderdag 1 februari 2018

De Ruilwinkel maakt gebruik van een puntensysteem. Leden kunnen punten verdienen door spullen in te brengen zoals bv. kleding, servies, speelgoed, gereedschap, meubels. De verdiende punten kunnen weer uitgegeven worden aan de spullen in de Ruilwinkel.
Ook kunnen leden punten verdienen door diensten in te brengen, zaken waar zij goed in zijn en waar een ander graag gebruik van maakt. Denk bv. aan klein tuinonderhoud, taarten bakken, belastingpapieren invullen, kleine klusjes doen in huis, autoritjes naar arts of ziekenhuis, haren knippen of de hond uitlaten. Zo kan iedereen met gesloten beurzen gebruikmaken van de Ruilwinkel!

Waarom een Ruilwinkel?

In Nederland wordt veel weggegooid, ook spullen die nog prima te gebruiken zijn. In een Ruilwinkel kan iedereen zijn goede gebruikte spullen inleveren, zodat een ander deze weer kan gebruiken. Zo krijgen spullen weer een tweede leven via de Ruilwinkel. Dat is goed voor het milieu én de portemonnee!!

Hoezo een Ruilwinkel in Vaals?

De Ruilwinkel is een initiatief vanuit de deelnemers aan het 3-jarig project Kansen voor alle kinderen. Binnen dit project werken gezinnen die met weinig inkomen moeten rondkomen, samen met de gemeente Vaals, Universiteit Maastricht, GGD Zuid Limburg aan verschillende mogelijkheden, die hun situatie verbeteren. Een Ruilwinkel past prima binnen hun thema’s Elkaar ontmoeten en van daaruit Elkaar helpen.

De huur van het pand aan de Kerkstraat wordt van 1 februari 2018 tot en met 31 december 2019 betaald vanuit het project. De gemeente Vaals  draagt daarnaast een financieel steentje bij aan het achterstallig onderhoud, dat door professionals uitgevoerd moet worden. Het andere werk dat nodig is voordat de feestelijke opening plaatsvindt, wordt zoveel mogelijk door vrijwilligers gedaan.  

Ook de start van een Repair Café

Aan de Ruilwinkel wordt ook een Repair Café gekoppeld. Veel spullen zijn na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar. De meeste mensen weten alleen niet meer hoe ze spullen moeten repareren en gooien ze daarom weg. Dat is jammer, want er zijn nog altijd handige mensen die wel weten hoe je bv. een stofzuiger, koffiezetapparaat weer aan de praat krijgt, een fietslicht of wiebelige stoel repareert.

Dit gebeurt tijdens een Repair Café. Samen met deskundige vrijwilligers kan iedereen zijn meegebrachte spullen weer repareren. En steekt daar zelf weer wat van op!

De Ruilwinkel/Repair Café is ook een plek voor ontmoeting. Even binnenlopen, snuffelen in de winkel, een lekker kopje koffie drinken, nieuwe mensen ontmoeten, het kan allemaal!

Word ook vrijwilliger bij de Ruilwinkel of Repair Café!

Er zijn al een aantal vrijwilligers die nu van start gaan.  We kunnen nog veel vrijwilligers gebruiken bij de Ruilwinkel! Hieronder ziet u welke mogelijkheden er allemaal zijn. Iedereen is welkom om een handje te helpen: jong en oud, van Vaals en daarbuiten, werkend en niet-werkend, rijk en arm, met en zonder beperking. U kunt eenmalig meehelpen, op afroep of voor een langere tijd. Een paar uurtjes per maand of per week.

Vrijwilligers in de Ruilwinkel

Er zijn verschillende taken binnen de Ruilwinkel zelf. Denk daarbij aan:

 • gastvrouw of gastheer: ontvangen van bezoekers van de Ruilwinkel, wegwijs maken, koffie schenken, vragen beantwoorden enz.
 • innemen, nakijken van spullen en punten geven
 • kleine reparaties aan/schoonmaken van ingebrachte spullen
 • winkel inrichten en op orde houden
 • administratie van puntensysteem bijhouden
 • uitgifte van spullen

Er is ook een verrassend grote tuin achter het pand, waar we graag mee aan de slag willen. Dus vrijwilligers met groene vingers, verstand van moestuinen etc. zijn van harte welkom!

Vrijwilligers voor PR en communicatie

Het is belangrijk dat de Ruilwinkel en het Repaircafé breed bekend worden in Vaals en daarbuiten. Zo weten inwoners dat zij hun gebruikte spullen hier kunnen inleveren, dat zij lid kunnen worden, dat ze vrijwilliger kunnen worden, welke activiteiten er zijn enz.  Dit gebeurt door bv. een Facebookpagina en website te maken.  Maar ook andere communicatie-ideeën om de Ruilwinkel tot een succes te maken zijn welkom. 

Vrijwilligers voor financiële, ICT en administratieve zaken

Om de Ruilwinkel goed te laten draaien zijn achter de schermen ook vrijwilligers nodig. Denk bv. aan de boekhouding, het puntensysteem, inroostering van vrijwilligers, ICT.  

Vrijwilligers die sponsors werven

Er zijn een aantal kosten voorlopig gedekt, maar de bedoeling is dat de Ruilwinkel uiteindelijk financieel zelfstandig wordt. Daarom zoeken we vrijwilligers die op zoek gaan naar sponsors zoals bv. (lokale) ondernemers, organisaties en fondsen zoals bv. Rabobank Coöperatiefonds of Oranjefonds. Dat kan in de vorm van geld zijn, maar ook in natura.   

Vrijwilligers voor opstart en uitvoering van het Repair Café

Er is een succesvolle, bestaande aanpak voor het Repair Café, die in Vaals gebruikt kan worden. Maar daarvoor zijn vrijwilligers nodig, die bv. op zoek gaan naar ervaren inwoners, die verstand hebben van repareren.

Vrijwilligers voor het bestuur

Uiteindelijk wordt de Ruilwinkel een aparte stichting. Hiervoor zijn bestuursleden nodig, waaronder in ieder geval een voorzitter, secretaris en penningmeester. Het profiel is nog niet uitgewerkt, maar wie interesse heeft, kan zich al melden.

Vrijwillige experts op afroep

Wellicht heeft u geen tijd om structureel iets te doen in de Ruilwinkel, maar bent u beschikbaar voor het geven van informatie en advies? Bv. als jurist, notaris, bankmedewerker, verzekeringsagent, binnenhuisarchitect, communicatiedeskundige, financieel deskundige? Laat het ons weten!


Nu direct nodig: Vrijwilligers die de Ruilwinkel klaarmaken voor de feestelijke opening

De feestelijke opening van de Ruilwinkel is medio maart. Voordat het zover is, is er nog veel werk aan de winkel! Dus we kunnen nu direct  enthousiaste vrijwilligers gebruiken die het leuk vinden om mee te helpen aan de metamorfose van een al 7 jaar leegstaand winkelpand naar een gezellige, goedgevulde en bruisende Ruilwinkel!

We zoeken o.a.:

 • Vrijwilligers om schoon te maken
 • Klussers zoals schilders en timmermannen
 • Vrijwilligers die de winkel inrichten en/of gezellig maken
 • Vrijwilligers die zorgen dat er voldoende spullen zijn
 • Vrijwilligers die de feestelijke opening mee voorbereiden

Staat er iets bij wat u aanspreekt? Wilt u op een andere manier bijdragen aan de  voorbereidingen?

Doe mee en laat het ons weten

Voor vragen, meer informatie of direct aanmelden kunt u terecht bij Beweegmakelaar Jolanda Mikic, via beweegmakelaar@vaals.nl of 06 12 63 92 63 of bij Marjolein Wassenberg, via m.wassenberg@vaals.nl of 043 306 85 54.