Hulpdiensten voor dieren


Dieren kunnen gewond raken of dood gaan. Soms worden dieren ook verwaarloosd of mishandeld. Er zijn verschillende hulpdiensten speciaal voor dieren. Wanneer kunt u de Dierenpolitie, Dierenambulance, Dierenbescherming of 144 inschakelen?

114 Red een dier

Bent u getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, of heeft u een dierenambulance nodig? Dan is er één centraal nummer om te bellen: 144.

Meldnummer 144 Red een dier is het alarmnummer voor de Dierenpolitie en Dierenambulance.

Als een dier gewond is kunt u zelf dieren EHBO toepassen. Eerste hulp is de allereerste verzorging van een dier in nood. In de meeste gevallen zal u zelf moeten handelen om het leven van het dier te redden en het dan zo spoedig mogelijk naar een dierenarts te brengen.

Hulpdiensten

  • De Dierenpolitie: voor dieren die mishandeld, verwaarloosd of gedood zijn door mensen.
  • De Dierenambulance: voor gewonde dieren of dieren in nood. De dierenambulance haalt dieren op en verleent zorg. De dierenambulance haalt ook dode dieren op.
  • De Dierenbescherming: De Dierenbescherming zet zich in voor dieren in nood. Dat doen ze met dierenambulances, dierenopvangcentra, inspecteurs en vrijwilligers in het hele land.