Glasvezel in de gemeente Vaals


We zijn veel online, steeds meer diensten gaan digitaal en we werken vaker thuis.

Een snelle en betrouwbare internetverbinding is daarom onmisbaar. De bestaande verbindingen kunnen de gewenste snelheden en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze toenemende vraag wel aan.

We vinden het als gemeente Vaals belangrijk dat alle inwoners de mogelijkheid krijgen voor snel internet. Echter, de internetmarkt is een vrije markt. Dit betekent dat het initiatief voor de aanleg van glasvezel bij marktpartijen in de telecommunicatiesector ligt. De gemeente heeft hier dus géén invloed op. Maar we juichen initiatieven om te komen tot een glasvezelnetwerk van harte toe.

In de gemeente Vaals heeft glasvezelbedrijf DELTA Fiber Netwerk in het najaar van 2021 campagne gevoerd om zoveel mogelijk inwoners voor glasvezel te enthousiasmeren. In januari 2022 liet het bedrijf weten dat voldoende aanmeldingen binnen zijn gekomen om in de hele gemeente Vaals (Vaals, Vijlen, Lemiers en het hele buitengebied) glasvezel aan te leggen. De verwachting is dat de aanleg start in het tweede kwartaal van 2022.

De aanleg van een glasvezelnetwerk betekent overigens niet dat ieder huis ongevraagd een glasvezelaansluiting krijgt. Alleen huishoudens die zich daarvoor aangemeld hebben worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Voor meer informatie daarover verwijzen we door naar DELTA Fiber Netwerk. 

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een hele snelle internetverbinding. Het is een zelfstandig netwerk. Hierdoor is glasvezelinternet zeer stabiel en minder storingsgevoelig. U haalt er altijd de beloofde internetsnelheid mee. Iedereen heeft zijn eigen verbinding: de snelheid wordt niet lager als anderen ook aan het internetten zijn.

Waarom glasvezel?

Digitalisering zal de komende decennia de wereld verder gaan veranderen en zal een grote impact hebben op alle sectoren binnen onze samenleving. Er is een enorme toename van internetactiviteiten en dataverkeer door bijvoorbeeld het gebruik van social media, gamen, televisiekijken en online winkelen. Ook werken we steeds vaker vanuit huis. Het internet is in korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste bron van informatie, communicatie en entertainment. Zowel zakelijk als privé is een snelle en betrouwbare internetverbinding inmiddels een basisbehoefte.

Behalve dat we veel online zijn, stellen we ook steeds hogere eisen aan de beeldkwaliteit van bijvoorbeeld online televisiekijken, streamen en videobellen. De bestaande verbindingen kunnen de gewenste snelheden en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze toenemende vraag wel aan. De gemeente is blij met partijen die glasvezel aanleggen en glasvezelinternet aanbieden. Met een hoogwaardig glasvezelnetwerk zijn we voorbereid op de toekomst.

Wat is de rol van de gemeente?

De internetmarkt (dus ook voor glasvezel) in Nederland is een vrije markt. Dit in tegenstelling tot de nutsvoorzieningen (water, gas en elektriciteit). Dit betekent dat het initiatief voor de aanleg van glasvezel bij marktpartijen in de telecommunicatiesector ligt. Er is nadrukkelijke geen sprake van een gemeentelijke project en de gemeente is ook geen opdrachtgever. De gemeente legt zelf dus geen glasvezel aan naar woningen. Wij zijn afhankelijk van de telecompartijen die dit aanleggen en aanbieden. Iedereen mag een campagne starten en kabels in de grond leggen.

De gemeente juicht initiatieven om te komen tot een glasvezelnetwerk van harte toe, maar draagt financieel niet bij. Sterker nog, het is verboden dat de overheid, dus ook de gemeente Vaals, investeert in een glasvezelnetwerk. De gemeente koopt dus niets, hoeft zelf ook niet mee te investeren, geen (openbare) aanbesteding te houden en blijft daarmee ook ver weg van staatsteun (het bevoordelen van één marktpartij). De gemeente verleent alleen de benodigde vergunningen.

Telecommunicatiebedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het informeren en enthousiasmeren van inwoners voor de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Heeft u vragen over een glasvezelverbinding naar uw woning in de gemeente Vaals, dan kunt u contact opnemen met DELTA Fiber Netwerk.