Wegkruis hersteld en herplaatst

Een bericht van het Comité Kruisen Gemeente Vaals.

Geplaatst op vrijdag 17 november 2023

Wegkruis hersteldAl jaren staat er een wegkruis in de tuin van een van de twee huizen ‘A gen Dreysschen’ in Vijlen. Dit bijzondere plekje ligt aan de bosrand van de weg van Vijlen naar Epen. De huidige eigenaren van die woning vonden dat dit wegkruis niet meer paste bij de nieuwe inrichting van hun tuin. Daarom hebben ze het kruis geplaatst op de rand van hun perceel, nabij de veldweg.

Enige tijd geleden lag het gietijzeren wegkruis in meerdere stukken gebroken op die plek. De eerste gedachten waren dat er vandalen aan het werk waren geweest. Nadien kwam de mogelijkheid op tafel dat een machine van een agrarier het wegkruis wellicht ongelukkig heeft geraakt waardoor het werd vernield. Het comité kruisen gemeente Vaals heeft zich over dit noodlottig voorval gebogen en heeft gewerkt aan oplossingen.

Samen met de eigenaren van het kruis is afgesproken om het wegkruis te herstellen en op een andere locatie te plaatsen. De meest geschikte plek was op de punt van het veld aan de overkant; het perceel van Kullen. Partijen hebben met de plaatsing op deze locatie ingestemd, hetgeen ook vastgelegd is in een overeenkomst.

De Gemeente Vaals is gevraagd om het verkeersbord ter plekke enkele meters te verplaatsen. De gemeente heeft hierin toegestemd en heeft het verkeersbord verplaatst. Hierdoor was het mogelijk om het kruis op de betreffende locatie te plaatsen.

Wiel Laumen uit Heerlen is lid van de werkgroep onderhoud van de kruisen in de gemeente Vaals. Hij heeft het gebroken gietijzeren kruis gelast en hersteld. De gemeente heeft de plek voorbereid voor herplaatsing en heeft ook de zware blauwstenen sokkel met de kraan verplaatst. De opbouw van het kruis op deze sokkel is door Wiel Laumen met stalen platen en schroeven opnieuw gemaakt zodat het kruis weer vast op de sokkel staat. Ook heeft Wiel een stevig fundament onder de sokkel gestort. Samen is het kruis voorzien van twee prachtige passende taxussen en is het pleintje ingericht met bloemen en stenen.

Het wegkruis staat nu weer hersteld op een prachtige plek en is voor vele jaren behouden. Een kruis dat duidelijk zichtbaar is voor alle passanten.

Door de inzet van deze werkgroep blijven kruisen in de gemeente Vaals behouden en staan ze er respectvol bij. Ook dank aan de Gemeente Vaals voor de medewerking en de geboden hulp.

Wilt u ook helpen om dit cultureel erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Neem dan contact op met Lambert Jaegers van het Comité Kruisen Gemeente Vaals via 06-53990756 of l.jaegers@home.nl.