Investeren in de toekomst van ons landschap

Tijdens de Dag van het Grenzeloos Bocagelandschap.

Geplaatst op dinsdag 8 november 2022

Wat vind jij uniek aan ons bijzondere landschap? Aan dat kleinschalig landschap waar hagen, boomrijen en houtwallen groene lijnen trekken en weilanden en velden omzomen? En hoe denk je dat we er samen voor kunnen zorgen dat het behouden blijft voor de toekomst? Dat vroegen we onze inwoners eind september via een korte enquête. Datzelfde deden de 6 gemeenten, langs en over de grens, waar we op dit vlak mee samenwerken.

Liefde en verbondenheid

Op 6 november 2022 werden de resultaten van de enquête in Noorbeek gepresenteerd, tijdens de Dag van het Grenzeloos Bocagelandschap. De liefde voor het landschap onder inwoners is groot, zo bleek. Net als het gevoel van verbondenheid ermee. Maar er heerst ook bezorgdheid over de toekomst. Over de klimaatsverandering bijvoorbeeld, het verlies aan plant- en diersoorten en het vinden van een toeristische balans. Bezoekers konden in Noorbeek hun visie en ideeën naar voren brengen. En genieten van een geleide wandeling en een huifkartocht door de streek. Sommigen grepen de kans aan om zelf een stukje bocage te planten. Dat ging ook de allerkleinsten goed af. Een mooie investering in de toekomst!

Het Grenzeloos Bocagelandschap maakt kans om door de Vlaamse overheid te worden erkend als grensoverschrijdend landschapspark. Landschapsparken ontvangen financiële ondersteuning van de overheid om het landschap -samen met landbouwers, eigenaars, inwoners, ondernemers- te behouden en versterken. Eind 2023 wordt bekendgemaakt of het Grenzeloos Bocagelandschap die erkenning krijgt.