Alzheimer Café Vaals

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Reden om het werk van het Alzheimer Café in Vaals onder uw aandacht te brengen.

Geplaatst op woensdag 21 september 2022

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die wil praten of meer wil weten over dementie. Elke 3e maandag van de maand komen mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden er in een gemoedelijke sfeer samen. Regelmatig is er een spreker die iets vertelt over een interessant onderwerp. Dat kan bijvoorbeeld een ergotherapeut, een notaris of een praktijkondersteuner zijn. Meestal worden er vooral ervaringen uitgewisseld. De bijeenkomsten worden mogelijk gemaakt door 7 vrijwilligers. Zij werken nauw samen met de casemanager Dementie en de Gemeente Vaals. Het Alzheimer Café vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de Protestantse kerk aan de Kerkstraat 47 in Vaals. Vanaf 14:30 uur is iedereen van harte welkom. Aanmelden vooraf is niet nodig.

In het diepe gegooid

“Als je partner lijdt aan dementie, word je in het diepe gegooid”, zegt de heer Alberts. Door de ziekte ziet hij zijn echtgenote geleidelijk veranderen. “Elke dag opnieuw kom ik voor verrassingen te staan. Soms weet je gewoonweg niet wat te doen of hoe te reageren. Lang niet iedereen in je omgeving begrijpt wat je doormaakt. Gelukkig snappen de mensen die ik in het Alzheimer Café ontmoet dat als de beste. Omdat ze in hetzelfde schuitje zitten als ik. Of omdat ze vanuit hun werk of interesse veel van het onderwerp afweten. Het is een verademing dat ik daar mijn verhaal kwijt kan, dat ik er terecht kan met mijn vragen. En dat ik door gesprekken met andere mantelzorgers weet wat me zoal te wachten staat. Dat geeft een gerust gevoel!”

Niets om je voor te schamen

De heer Van Wersch beaamt dat. Ook hij is mantelzorger van zijn echtgenote en een trouw bezoeker van het Alzheimer Café. Hij ziet veel schroom bij families van mensen die getroffen worden door dementie. Terwijl iedereen de ziekte kan krijgen en er niets is om je voor te schamen. “Wat zo fijn is aan het Alzheimer Café is dat alles gewoon op tafel komt”, vertelt de heer Van Wersch. “En dat iedereen voor zichzelf mag bepalen wat ie wel of niet wil delen. Ook als je alleen maar wilt luisteren, ben je van harte welkom. Ik vind het ontzettend goed dat er in Vaals aandacht is voor het onderwerp. Want aandacht leidt tot meer begrip. En dat hebben we hard nodig!”

Kom een keer langs!

Iedereen is van harte welkom op de bijeenkomsten van het Alzheimer Café: mensen met dementie, mantelzorgers, familieleden, vrienden en andere geïnteresseerden. De heer Van Wersch neemt steevast zijn echtgenote mee naar de bijeenkomsten. “Het meeste wat besproken wordt, gaat  langs haar heen, maar mijn vrouw geniet van de sfeer en van de gezelligheid”, aldus de heer Van Wersch. “Het Alzheimer Café doet ons allebei goed. Ik zou iedereen die geïnteresseerd is, willen oproepen om een keer langs te komen. Ik weet zeker dat het niet bij die ene keer blijft!”