Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs of vernieuwing ervan persoonlijk aan bij de gemeente. U kunt uw rijbewijs 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk ophalen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.


Kosten

Soort rijbewijs Prijs
Rijbewijs € 38,95
Spoedaanvraag  € 34,10

Indien u een rijbewijs met spoed nodig heeft, betaalt u de kosten voor de spoedaanvraag boven op het gebruikelijke tarief van een rijbewijs. Als u de spoedaanvraag doet vóór 15.00 uur, dan kunt u het rijbewijs de volgende werkdag vanaf 9.30 uur ophalen.


Meenemen

  • Bij eerste aanvraag of vermissing: een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument
  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al heeft, als deze niet meer geldig is neem dan ook een geldig paspoort, geldige identiteitskaart of geldig verblijfsdocument mee
  • Een pasfoto. Let op de eisen.
  • Geld of een bankpas. U betaalt meteen bij de aanvraag

Duur aanvraag

  • U kunt uw rijbewijs persoonlijk na 5 werkdagen op afspraak afhalen op het gemeentehuis.
  • Heeft u uw rijbewijs met spoed nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren kunnen al met beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen vanaf het moment dat ze 16,5 jaar oud zijn. Vanaf hun 17e verjaardag kunnen ze het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Om het rijbewijs aan te kunnen vragen, hebben jongeren indien ze nog geen 18 zijn een begeleiderspas nodig. Deze dient in hun bezit te zijn, voordat bij de gemeente het rijbewijs kan worden aangevraagd. Deze begeleiderspas kunnen ze bij de RDW aanvragen. Tot ze 18 zijn, mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van de begeleiderspas bij de RDW moet de jongere aangeven welke mensen als begeleider meerijden. Vanaf 16,5 jaar kan al een begeleiderspas aangevraagd worden.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Dienst Wegverkeer (RDW).


Gezondheidsverklaring (voorheen: Eigen Verklaring)

In een aantal gevallen heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent of een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor een extra categorie (vrachtwagen, bus of motor). De Gezondheidsverklaring kunt u online aanvragen bij het CBR.


Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs laat u meteen een verklaring van vermissing opmaken bij de gemeente. Dit is gratis.