Open Monumentendag 2022

Vanaf zaterdag 10 september 2022 tot zondag 11 september 2022

Inkijkje in geschiedenis Hervormde kerk
Orgelkas gaat open op 10 en 11 september

Duurzaamheid is het thema van Open Monumentendag 2022. In dat kader organiseert Heemkundekring Sankt Tolbert, in samenwerking met de Hervormde kerk en gemeente Vaals, een mooie expositie en bezichtiging. Die brengt de imposante geschiedenis van de Hervormde kerk in beeld en geeft letterlijk een inkijkje in het 250 jaar oude Teschemacher orgel.

Simultaankerk
Het kerkgebouw aan de Kerkstraat 47 is eeuwenoud. Dus is er veel te vertellen in het weekend van 10 en 11 september. De kerk werd na de 2e wereldoorlog flink gerestaureerd en onderging recent een transformatie om veelzijdig gebruik mogelijk te maken. Dat maakt de kerk een uitermate geschikte locatie om het thema duurzaamheid te illustreren. Het kerkgebouw werd aanvankelijk gebruikt als simultaankerk voor katholieken en protestanten. Maar dat leverde geregeld problemen op. Om die reden liet de Staten-Generaal, in de periode 1669-1671, een nieuw kerkgebouw realiseren voor de Hoogduits-gereformeerde gemeente van Vaals tegen de noordzijde van de toren van de bestaande parochiekerk.

Orgelkas gaat open
Blikvanger in de kerk is het 250 jaar oude en nog steeds werkend Teschemacher orgel. Niet alleen een prachtig muziekinstrument, maar ook een immense machine met honderden bewegende delen. Het orgel is tijdens Open Monumentendag voor iedereen te bewonderen. De orgelkas zal dan worden geopend en de mechaniek wordt gedemonstreerd. Ook is er een miniatuurmodel orgel aanwezig, dat de werking van het orgel goed laat zien. Kortom: de moeite waard om een kijkje te komen nemen!

Open Monumentendag: Hervormde kerk, Kerkstraat 47 Vaals
10 en 11 september 2022 van 14.00 tot 17.00 uur