Bijna 18 jaar!
Van harte proficiat! Op deze pagina lees je wat je allemaal kunt of moet regelen.
Officieel volwassen
Als je 18 wordt, ben je voor de Nederlandse wet officieel meerderjarig en volwassen. Vóór je 18 wordt zijn er een paar dingen die je zelf moet regelen bij verschillende instanties. Hieronder staan de belangrijkste zaken waar je aan moet denken. Ook geeft de Rijksoverheid je snel en gemakkelijk een overzicht van wat je al hebt gedaan en wat je nog moet regelen. Of je het nu alleen doet of met hulp, het belangrijkste is dat het geregeld wordt!
Wat mag je allemaal?
Nou, best wel veel eigenlijk! We noemen hier een paar dingen:
- Je inschrijven voor een huurwoning
- Zelfstandig autorijden als je een rijbewijs hebt
- Stemmen
- Studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren
- OV-kaart aanvragen
Maak het jezelf makkelijk, en vul het Geldplan in!
In het Geldplan zie je precies wat je moet regelen, zodat je direct kunt zien wat er nog op je to-do lijst staat. Of gebruik de checklist van de Rijksoverheid '18 jaar worden: wat moet ik regelen?' Het is handig om dit een half jaar voor je verjaardag te doen, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Op deze pagina vind je ook alle informatie over wat je moet regelen en hoe je dat aanpakt. Zo ben je goed voorbereid op je 18e verjaardag!
Wonen
Om je zaken te regelen moet je ingeschreven staan op het adres waar je woont. Ga je ergens anders wonen? Geef dan je verhuizing op tijd aan ons door.
Inschrijven Thuis in Limburg
Wanneer je 18 jaar wordt, kun je je inschrijven voor een sociale huurwoning via thuisinlimburg.nl. Het inschrijven op deze website is de eerste stap naar het vinden van een huurwoning in Limburg. Zodra je bent ingeschreven, kom je op de wachtlijst en kun je je voorkeuren aangeven voor type woningen en locaties. Hoe eerder je je inschrijft, hoe sneller je aan de beurt bent
Huurtoeslag
Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de site van de belastingdienst.
Zorg
Zorgverzekering afsluiten
Als je 18 bent, moet je je eigen zorgverzekering hebben. Sluit hem af in de maand voordat je 18 wordt. Het is ook nog steeds mogelijk om via je ouders een zorgverzekering te hebben. Een zorgverzekering afsluiten, regel je online. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dit doet. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.
Zorgtoeslag (Aanvragen? Doe het op tijd)
Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van zorgverzekering betalen. Vraag deze bij de Belastingdienst aan, 2 maanden voordat je 18 wordt.
DigiD (Aanvragen? Doe het op tijd)
Een DigiD is een elektronische handtekening. Die heb je nodig om belangrijke zaken te regelen. Het duurt ongeveer een week voordat je je inloggegevens ontvangt. Vraag je DigiD op tijd aan!
Studiefinanciering
Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Tegemoetkoming scholieren
Ben je 18 en zit je op het VMBO, havo of vwo, dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Ook regelen
Bankrekening en spaarrekening openen
Voor je salaris, studiefinanciering of toeslagen heb je een bankrekening nodig. Veel banken bieden speciale jongeren- of studentenrekeningen aan. Als je nog geen rekening hebt, open die dan zo snel mogelijk. Het is ook handig om een spaarrekening te openen.
Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten
Het is wettelijk niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, maar schadekosten kunnen hoog oplopen. Misschien ben je nog bij je ouders verzekerd, anders regel je er zelf een voor een paar euro premie per maand.
Meer informatie
Kijk op de website van de Rijksoverheid en check de handige tool van het Nibud geldplan-bijna-18 voor algemene informatie, daar vind je ook het antwoord op veelgestelde vragen.