Ontdek de toekomst van zoekacties naar vermiste personen: GrenzFlug+ demonstratie!

Woensdag 29 mei om 16.30 uur op het Drielandenpunt.

Geplaatst op vrijdag 24 mei 2024

Grenzflug+Steeds vaker raken mensen vermist tijdens wandelingen, soms ook in moeilijk begaanbaar terrein. Dit vergt vaak uitgebreide zoekacties met een groot aantal hulpverleners en vrijwilligers. Moderne vluchtsystemen zoals drones bieden hier grote voordelen. Ze kunnen in korte tijd grote gebieden doorzoeken.

Een samenwerkingsverband bestaande uit RWTH Aachen, Tema AG, Vodafone AG, Deutsche Flugsicherung GmbH, de brandweer van de Städteregion Aachen en de stad Aachen heeft het project "GrenzFlug+" ontwikkeld. Door het inzetten van drones moet het grensoverschrijdend zoeken naar vermiste personen in het dagelijks leven mogelijk worden gemaakt. Met behulp van met 5G verbonden, onbemande vluchtsystemen kan er in moeilijk terrein zoals de regio Eifel/Hoge Venen naar een vermist persoon worden gezocht. De verzamelde gegevens worden via Virtual Reality aan de hulpverleners beschikbaar gesteld.

Om de resultaten van dit onderzoek te demonstreren, bent u van harte welkom bij het volgende evenement:

Grensoverschrijdende zoekactie naar een vermist persoon met twee vluchtsystemen

  • Wanneer: Woensdag 29 mei 2024, 16:30 uur
  • Waar: Parkeerplaats 3 op Belgisch grondgebied bij het Drielandenpunt
  • Parkeren: parkeren is mogelijk op P1 en P2 op het Drielandenpunt.

De minister van Milieu en Verkeer van NRW, Oliver Krischer, zal de reddingsmissie starten. Naast hulpverleners uit Nederland, België en Duitsland zullen ook Alain Hamaekers (Wethouder van de gemeente Vaals), Luc Frank (burgemeester van Kelmis), de burgemeester van Aken Sibylle Keupen en regionaal bestuurder Dr. Tim Grüttemeier aan het evenement deelnemen.

Het door het Bundesministerium für Digitales und Verkehr (BMDV) gefinancierde project wordt geleid door Prof. Dieter Moormann, hoofd van het Instituut voor Vluchtsysteemdynamica aan de RWTH.