Mariagrotje krijgt nieuw leven

Een bericht van het Comité kruisen gemeente Vaals.

Geplaatst op dinsdag 21 mei 2024

Al heel wat jaren staat er in Vijlen, in het gehucht Melleschet, een heel bijzonder grotje met een Mariabeeld. Dit staat er, voor zover wij weten, zeker meer dan 50 jaar. Het is opgebouwd uit vuurstenen en vormt een geheel met de keermuur die er is aangebracht.

Vuursteen is een speciaal soort steen, vaak glimmend bruin of rood van kleur met een doffe en ruwe buitenkant. Vuurstenen zijn ontstaan op de zeebodem van een subtropische zee tijdens zo’n 100 tot 61 miljoen jaar geleden. Ze zijn superhard en als je ze tegen elkaar aanslaat dan kun je er vuur mee maken. Deze stenen blijven dus eeuwig goed onder alle weersomstandigheden.

In het oude grotje staat een mooi wit Mariabeeld dat helaas door de tijd heen op drie plaatsen was gebroken. De witte letters “AVE” op het grotje waren door de weersomstandigheden geschuurd en afgebrokkeld. Helaas kreeg het grotje een enorme klap te verwerken. De grasmaaier, een tractor met een enorme arm met maaier, zag het grotje te laat en sloeg er tegenaan. Het grotje was volledig gescheurd en stenen waren eruit gevallen. Er was dus flink wat werk aan de winkel.

We zagen het als onze taak om het grotje en het Mariabeeldje een “nieuw leven” te geven. Alvorens te beginnen hebben we de eigenaar opgezocht. De buren en de grondeigenaren van de achterliggende percelen bleken dit uiteindelijk niet te zijn. Na een speurtocht kwamen we uit bij de Gemeente Vaals. Die gaf ons toestemming om het Mariagrotje te herstellen. De werkgroep Groot Onderhoud kon dus aan de slag gaan. Het Mariabeeldje is vakkundig hersteld door Paul May uit Aken. Andere leden van de werkgroep hebben het grotje opnieuw opgemetseld, het beeldje teruggeplaatst en grote stenen om het grotje geplaatst zodat de maaier niet weer het grotje in gruzelementen slaat. Ook zijn de witte letters “AVE” opnieuw ingelegd.

Het Mariagrotje in Melleschet staat er nu weer mooi en stevig bij en heeft door de werkzaamheden een nieuw leven gekregen. Gelukkig is een inwoner van Melleschet bereid om voor het grotje en de omgeving te zorgen. We zijn blij met deze adoptant.

Helaas weten we nog niet veel over dit Mariagrotje. Als je hierover iets weet dan zou het fijn zijn als je ons informeert.

Wil je helpen om het culturele erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Laat het ons dan even weten. Neem contact op met Lambert Jaegers van het Comité Kruisen Gemeente Vaals via 06-53990756 of l.jaegers@home.nl