Boomkruisen in ere hersteld

Een bericht van het Comité Kruisen Gemeente Vaals.

Geplaatst op donderdag 16 mei 2024

Kruisen in de openbare ruimte van de Gemeente Vaals horen bij onze leefomgeving, onze geschiedenis en bij ons dagelijks leven.

Of het nu gaat om wegkruisen, boomkruisen of gevelkruisen; alle kruisen hebben een verleden en hebben een boodschap te vertellen. Het Comité Kruisen Gemeente Vaals vindt het erg belangrijk om alle gegevens van die kruisen te documenteren. Door de jaren heen gaan immers veel gegevens verloren en gaan ook de verhalen en de geschiedenis van die kruisen verloren. Niet alleen voor ons maar ook voor passanten van een kruis zijn deze gegevens belangrijk. Veelal zijn dit de antwoorden op de vragen die de passant zich stelt bij het zien van het kruis. Naast vragen heeft elk kruis ook een uitstraling die een bijzondere indruk mee geeft aan de passant. Deze indruk zet heel vaak aan tot nadenken over het eigen leven en het bestaan en gedrag op deze wereld.

In 2023 waren twee boomkruisen verdwenen van hun plek waar ze al vele jaren geleden geplaatst waren. Na echte speurtochten en hulp van inwoners zijn beide kruisen gevonden. Gelukkig omdat dit twee bijzondere boomkruisen zijn die niet te vervangen zijn. Met de hulp en de vondsten zijn wij in de gelegenheid geweest om beide boomkruisen in de winterperiode te restaureren. We zijn dan ook bijzonder vereerd dat deze beide kruisen in ere zijn hersteld en dat ze onlangs weer zijn teruggeplaatst op de plek waar ze al jaren thuishoorden.

Het boomkruis in Holset is herplaatst aan de Schiltweg. Een bijzonder kruis omdat dit door zijn vorm uniek is in heel Limburg. Het geheel is kunstzinnig en is met veel liefde vormgegeven. Een Christusbeeld dat met een arm los staat van het kruis en een bijzondere verwijzing toont. Na restauratie een bijzonder boomkruis dat weer en wind aan kan.

Het andere boomkruis is herplaatst in de Raren op de samenkomst van de wegen Meelenbroekerweg en Moorbergweg. Dit boomkruis wordt gekenmerkt door een groot Christusbeeld dat op een groot houtenkruis hoog in een boom was bevestigd. Tijdens de restauratie is het Christusbeeld bijgewerkt en voorzien van een zwaar eiken kruis (zie foto). Ook dit kruis is weer bestand om de toekomst met veel vertrouwen tegemoet te zien.

Bijzondere dank aan de mannen van de werkgroep Groot Onderhoud die de restauratie vakkundig hebben uitgevoerd. Wij hopen dat beide kruisen veel waardering mogen krijgen en passanten hun bezinning voor hun verdere levenspad meegeven.

Helaas weten we als Comité Kruisen Gemeente Vaals heel weinig van deze beide boomkruisen. Als je iets weet van deze kruisen dan zou het fijn zijn als je ons informeert.

Wil je helpen om het culturele erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Neem dan contact op met Lambert Jaegers, Comité Kruisen Gemeente Vaals via 06-53990756/ l.jaegers@home.nl.