Resultaten enquête toerisme 

De gemeente Vaals streeft ernaar een gastvrije gemeente te zijn waar bezoekers zich welkom voelen en waar ontmoetingen tussen bezoekers en inwoners een positieve invloed hebben op de sfeer in Vaals.

Geplaatst op woensdag 1 mei 2024

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er een gezonde balans blijft tussen het verwelkomen van bezoekers en het minimaliseren van eventueel ongemak dat toerisme met zich mee kan brengen? Dat vroegen wij aan onze inwoners en ondernemers.

Ingevulde enquêtes

Tussen november 2023 en januari 2024 hebben meer dan 300 mensen deelgenomen aan de enquête ‘toerisme in Vaals’. De verzamelde antwoorden zijn verwerkt in een rapportage en zijn besproken tijdens twee bijeenkomsten met inwoners en ondernemers. De feedback naar aanleiding van de enquête en de bijeenkomsten wordt gebruikt voor het ontwikkelen van nieuw toeristisch beleid.

De belangrijkste punten die uit de enquête naar boven kwamen:

  • 67 % van de inwoners en ondernemers uit de gemeente steunt het toerisme en wil dat het belangrijk blijft in de gemeente.
  • Inwoners voelen zich thuis in Vaals, ondanks de vele toeristen die we morgen verwelkomen.
  • Het landschap, de grensligging en de fiets- en wandelroutes worden als belangrijkste trekpleisters van de gemeente Vaals gezien, volgens de deelnemers van de enquête.
  • 67% van zowel de inwoners als ondernemers is van mening dat de gemeente de promotie van toerisme moet blijven ondersteunen.
  • 70% van de inwoners en ondernemers is het er mee eens dat toerisme ervoor zorgt dat de voorzieningen in de gemeente (zoals winkels, restaurants, musea) op peil blijven.
  • Tenslotte vindt 76 % dat de gemeente zich zou moeten inzetten om vooral de toeristen aan te trekken die geen of weinig ongemak veroorzaken.

Hoe nu verder?

In het vervolgtraject zal er nieuw beleid worden opgesteld dat gericht is op kwaliteitstoerisme. Dit zal de gemeente Vaals vormgeven en tot uitvoering brengen in samenwerking met inwoners, ondernemers, stichtingen en de gemeenteraad. We streven ernaar om dit traject tegen het najaar van 2024 af te ronden.