Energieklusser te gast in het Taalcafé

Afgelopen woensdag was Samuel, de energieklusser van het bedrijf SoBolt, te gast bij het taalcafé in de bibliotheek.

Geplaatst op vrijdag 2 februari 2024

EnergieklusserDe gemeente Vaals heeft een groep huishouden geselecteerd die in aanmerking komen voor hulp bij het besparen van energie. Deze huishoudens hebben daarvoor een uitnodiging per brief ontvangen. SoBolt voert in opdracht van de gemeente Vaals deze opdracht uit. De energieklusser van Sobolt zal in samenspraak met de bewoners kleine energiebesparende maatregelen in de woning aanbrengen. Daarnaast geeft hij advies over (gedrags)maatregelen die bijdragen aan een lagere energierekening. Het bezoek van het klusteam is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Ook voor de deelnemers van het taalcafé is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de diensten die de gemeente aan haar inwoners aanbiedt. Flyers of posters kunnen soms lastig te begrijpen zijn. Om deze reden heeft Samuel een bezoek gebracht aan het taalcafé om aan de hand van duidelijke voorbeelden te vertellen wat een bezoek van het energieklusteam precies inhoudt. De bijeenkomst was zeer succesvol, met heldere en begrijpelijke uitleg door Samuel. Dankzij deze sessie kunnen we mensen die de Nederlandse taal moeilijk beheersen beter informeren en bereiken.

Energieklusser Samuel: ‘Voor mij is dit de allereerste keer dat ik betrokken ben bij een initiatief zoals het taalcafé, waarbij ik in contact kom met de juiste doelgroep en uitleg kan geven over wat een gratis en vrijblijvend gesprek met het energieklusteam inhoudt. Vaak heerst er twijfel bij mensen en geloven ze niet dat de dienst volledig kosteloos is. Ik vind het een hele leuke ervaring en ik word er enthousiast van om te zien dat de deelnemers het nu beter begrijpen. Een brief of flyer is niet altijd voldoende, vooral niet voor deze doelgroep. Het is van groot belang om in de eerste fase daadwerkelijk naar de inwoners toe te stappen’.

Carla, vrijwilliger bij het taalcafé, juicht deze stap van harte toe: ‘Het is voor mij van groot belang dat mensen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, op een andere manier geholpen worden en bekend raken met de mogelijkheden van het energieklusteam. Traditionele flyers en bewonersbrieven sluiten vaak niet aan bij deze doelgroep. Samuel heeft het op een zeer heldere en concrete manier uitgelegd, met behulp van voorbeelden die perfect aansluiten bij de deelnemers van het taalcafé. Hierdoor krijgen zij daadwerkelijk een beter beeld, wat uiteraard ook een positief effect heeft op het leren van de Nederlandse taal. Ik vind het geweldig dat al drie mensen een afspraak met Samuel hebben gemaakt om het energieklus team bij ze thuis te laten langskomen. Dat maakt me echt blij’.

Heb jij ook een brief ontvangen over het energieklusteam? Maak nu een afspraak, en Samuel staat voor je klaar. Op elke dinsdag en woensdag is hij beschikbaar in Vaals. Een afspraak maken is eenvoudig via www.energieklus.nl/vaals. Liever telefonisch een afspraak maken? Bel of stuur een bericht naar Sobolt Energieklus via 010 - 8995 510.