Jouw belangrijkste plek van 2023 op De Kaart van ‘23!

De laatste dagen van december zijn een moment van terugblikken en elkaar het beste wensen voor de komende periode.

Geplaatst op donderdag 2 november 2023

Bij het Institute of Cartopology in Vaals doen ze dat dit jaar op een bijzondere manier. Ze zoeken zo veel mogelijk deelnemers die hun belangrijkste plek van 2023 willen beschrijven. Van al die plekken samen wordt een grote kaart gemaakt, die vervolgens in delen als postkaarten weer terug worden gestuurd naar de deelnemers, met de beste wensen. En dat alles voor het goede doel.

Initiatiefnemer Marlies Vermeulen legt uit hoe ze op het idee zijn gekomen:

“Alles vindt ergens plaats. De plek waar iets gebeurt, is voor ons net zo belangrijk als hetgeen daar gebeurt. Van onze meest dagelijkse bezigheden tot wereldschokkende kantelmomenten. Daarom maken we kaarten die ons een venster op de buitenwereld geven, in al haar nuance en complexiteit. Het leukste is om plekken in kaart te brengen op basis van verhalen van mensen die zelf een verbinding hebben met die plek. Dat geeft een mooi en eerlijk beeld.”

Daarom vragen ze zoveel mogelijk mensen een persoonlijke plek met het instituut te delen. Hiervan wordt vervolgens één grote kaart gemaakt.

Van 1 november tot 29 december kunnen beschrijvingen (als audio of geschreven tekst) van plaatsen die doorslaggevend zijn geweest in 2023 worden geüpload. Deelnemers betalen €12,50 per bijdrage. De helft van die bijdrage komt ten goede van Kilian Jornet Foundation. Deze stichting zet zich in voor de bescherming van berglandschappen. Bergen spelen namelijk op verschillende manieren een belangrijke rol voor de natuur en het klimaat wereldwijd. Zo huizen berglanschappen 73% van de mondiale biodiversiteit, weerkaatsen gletsjers warm zonlicht en voorzien ze ons van vers drinkwater.

Alle beschrijvingen worden zorgvuldig verzameld. Hoe meer, hoe liever. Op 27, 28 en 29 december worden alle inzendingen in kaart gebracht tot één grote Kaart van ‘23. Dit gebeurt in het ‘Marie Paradis Atelier’ van het Institute of Cartopology in Vaals. De groeiende kaart zal te bezichtigen zijn zodat we elkaars mooie, dierbare en waardevolle plekken van ’23 kunnen delen. Gedurende deze drie dagen is ‘Aon d’n Hujel’, het bergcafé van het Institute of Cartopology, geopend. Kom kijken hoe de kaart getekend wordt! Je ontmoet er andere donateurs, drinkt er een warme chocomel en eet er iets lekkers. Ook hiervan gaat 50% van de opbrengst naar de Kilian Jornet Foundation. 

Op 30 december is de kaart af en wordt deze in stukken verdeeld: in evenveel delen als donateurs. Iedereen die een plek heeft gedoneerd krijgt een stukje van de grote kaart in de vorm van een unieke handgetekende postkaart in de bus. Met de beste wensen voor 2024!