Wegkruis gered van verval

Geplaatst op donderdag 19 oktober 2023

Opgeknapt wegkruis gemeente VaalsSoms staan wegkruisen er al jaren zonder dat er aandacht wordt besteed aan onderhoud. Voorbijgangers zien het kruis soms vluchtig en merken de schade nauwelijks op. Dit geldt ook voor het wegkruis in Vaals nabij de Eschberg/ Nieuwe Hertogenweg en de Algemene Begraafplaats.

Het wegkruis heeft een vlieger-dak-model; een houten kruis met corpus en rugschild onder een afdak op een gemetselde voet. Na reconstructie van de weg is het kruis omstreeks 1960 verplaatst naar de huidige plek. Het is toen, in opdracht van de gemeente Vaals, opgeknapt door Dhr. Labriaire. De sokkel is destijds gemaakt door de wegenbouwer die de wegreconstructie heeft uitgevoerd. 

Het kruis heeft in al die jaren veel schade opgelopen. Het hout was rot en het metselwerk was gescheurd. Het verfwerk schreeuwde om onderhoud. Het zinken dak was toe aan vernieuwing.

Veel onderdelen zijn nu vervangen. Deze restauratie is uitgevoerd door professionele behandelingen van Paul May, wonend in Aken, en Bert Vandeberg, wonend in Vaals. Door hun vakmanschap en ervaring staat het wegkruis er nu weer stralend bij. Chapeau voor hun inzet en voor hun werk. Ook dank aan Markus Penkalla en zijn bedrijf voor dak- en geveltechniek voor het vervaardigen en gratis beschikbaar stellen van een nieuw zinken dakje. Samen kunnen we kruisen nog vele jaren behouden.

Bert en Paul zijn lid van de werkgroep Onderhoud Kruisen Gemeente Vaals. Door het werk van deze groep blijven kruisen in de gemeente Vaals behouden en staan ze er respectvol bij. Wilt u ook helpen om dit cultureel erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Neem dan contact op met Lambert Jaegers van het Comité Kruisen Gemeente Vaals via 06-53990756 of l.jaegers@home.nl