Wegkruis in Elzetterbos opgeknapt

In het Elzetterbos in Vijlen staat een wegkruis dat niet makkelijk is te vinden.

Geplaatst op vrijdag 22 september 2023

Wegkruis Elzetter bosAlleen bekenden en passerende wandelaars zullen dit ontdekken en stil staan bij deze plek. Een bijzondere plek waar een noodlottig ongeval is gebeurd.

Op 19 februari 1974 verongelukte hier de 58-jarige Jozef (Joep) Janssen toen hij met zijn tractor dennengroen ging halen voor het versieren van een carnavalswagen in Vijlen. De agrariër was de vrij steile helling naar beneden gereden en wilde een bocht van negentig graden naar links maken. De tractor met aanhangwagen begon te schuiven en sloeg vervolgens om. Twee studenten die de man hadden geholpen met het laden van dennengroen op de aanhangwagen renden naar de boswachters hut in het Vijlenerbos. Hulp kwam echter te laat.
Op 9 april 2010 plaatsten Joep Hons en Alfons Horbach dit kruis.

Het wegkruis was toe aan een opknapbeurt. Onlangs hebben Arthur Delnoy en Alfons Horbach (beiden uit Vijlen) dit kruis schoongemaakt, geverfd en voorzien van een nieuw Christusbeeld. Ook de omgeving is door hen opgeschoond. Door hun werk blijven kruisen in de gemeente Vaals behouden en staan ze er respectvol bij. 

Wilt u ook helpen om dit cultureel erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Laat het even weten. Neem dan contact op met Lambert Jaegers van het Comité Kruisen gemeente Vaals via 06-53 99 07 56 of l.jaegers@home.nl.