Wegkruis in Vaals vakkundig gerestaureerd door vrijwilligers

Het wegkruis bij de kruising van Gemmenicherweg-Tentstraat-Bosstraat in Vaals is met vakmanschap gerestaureerd.

Geplaatst op maandag 31 juli 2023

Bert Vandeberg en Paul May hebben dit bijzondere kruis nieuw leven ingeblazen. Na professionele behandeling straalt het nu weer in zijn oorspronkelijke staat en is het bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Door jarenlang gebrek aan onderhoud, was het metselwerk van de sokkel zeer slecht geworden; stenen zaten los en voegen waren uitgevallen. Het houten kruis was aan de voet rot. Ook de planken van de rug en het dakje waren deels rot, weg of in slechte staat. Het wegkruis heeft een zogenaamd vliegermodel met een dakje. De restauratie is in de werkplaats uitgevoerd; hierdoor was het wegkruis een aantal weken van zijn vaste plek verdwenen.

Professioneel vakmanschap

Bert en Paul hebben hun professioneel vakmanschap ingezet om de restauratie uit te voeren. Het dakje, dat bestaat uit houten plankjes (pannen) is volledig vernieuwd; zo ook de rug van het vliegermodel. Het grote houten kruis is bijgewerkt en het geheel is adequaat behandeld en geverfd. Het Christusbeeld dat van hout is, is volledig gerestaureerd. Delen bleken aangetast te zijn en de linkerarm was volledig verpulverd door het rottingsproces. De tekstbordjes en het ijzerwerk zijn nu weer als nieuw. De gemetselde sokkel is bijgewerkt, opnieuw gevoegd en schoon gemaakt. Chapeau voor het werk Bert en Paul. Het wegkruis heeft weer zijn wonderlijke glans en uitstraling gekregen. Het is zeker de moeite waard om er even te gaan kijken en stil te staan bij de betekenis van dit wegkruis “Zegen hen die u groeten”.

Bert en Paul zijn momenteel bezig met het restaureren van het wegkruis aan de Eschberg-Nieuwe Hertogenweg. Dus als u het momenteel mist, weet dan dat het in goede handen is bij Bert en Paul.

Maak ook deel uit van de werkgroep Onderhoud Kruisen Gemeente Vaals

Bert en Paul maken deel uit van de Werkgroep Onderhoud Kruisen Gemeente Vaals. Wilt u ook helpen om dit cultureel erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Neem dan contact op met Lambert Jaegers, Comité Kruisen Gemeente Vaals: 06-53990756 / l.jaegers@home.nl.