Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Landschapspark Grenzeloos bocagelandschap

Op woensdag 24 mei tekende wethouder Juliette Verbeek namens de gemeente Vaals, samen met een zestigtal Vlaamse, Waalse en Nederlandse overheden en organisaties een belangrijke samenwerkingsovereenkomst.

Geplaatst op vrijdag 26 mei 2023

OndertekeningHet doel is om de Vlaamse overheid te laten zien hoe belangrijk de kandidatuur-aanvraag voor het grensoverschrijdend landschapspark ‘Grenzeloos Bocageland’ is.

Het landschap van het Heuvelland, de Voerstreek en het Land van Herve lijkt sterk op elkaar. We noemen het een grenzeloos ‘bocagelandschap’ (of ‘coulisselandschap’), omdat de hagen en bomenrijen rond weides en velden opvallende lijnen vormen in het landschap. Grenzeloos zijn ook de bedreigingen waar dit prachtige landschap mee te maken krijgt.

Daarom hopen drie Nederlandse gemeenten (Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals), drie Waalse gemeenten (Plombières, Aubel en Dalhem) en de Vlaamse gemeente Voeren te worden erkend als landschapspark ‘Grenzeloos bocagelandschap’.

Een landschapspark is een multifunctioneel gebied, met een uitzonderlijk landschap. Een gebied waar plaats is voor landbouw, natuur, wonen, toerisme en ondernemers. Het landschapspark helpt lokale inwoners, boeren, eigenaars en ondernemers met advies en geld om goed voor het landschap te kunnen zorgen.

Meer informatie over leest u op Landschapspark grenzeloos bocagelandschap.