Complimenten voor jarige Ruilwinkel Vaals

Vrijwilligers en klanten leven op aan de koffietafel.

Geplaatst op vrijdag 31 maart 2023

“Wat ziet het er hier prachtig verzorgd uit!”, zo complimenteerde wethouder Jean-Paul Kompier donderdag het team van de jarige Ruilwinkel. Deze unieke winkel wordt gerund door zo’n 25 vrijwilligers variërend van 20 tot 78 jaar. Sinds de opening in 2018 zijn al bijna 2.000 klanten geteld. Coördinatrice Liane Voncken zorgt er – samen met de vrijwilligers - voor dat alles perfect verloopt. 

Delen

De winkel is er heus niet alleen voor mensen met een kleine beurs. Ook duurzaamheid en ontmoeting zijn belangrijke doelen. De sociale functie van de Ruilwinkel is zelfs zo groot dat wethouder Kompier er de term ‘mens-ontwikkelbedrijf’ voor hanteert. Dat geldt bijvoorbeeld voor Gerrie die 4,5 jaar geleden vrijwilligster werd. “Door de beweegmakelaar Jolanda werd ik op het idee gebracht om in de Ruilwinkel te gaan werken. Ik vond het meteen geweldig. Het is heel fijn om te delen, met de collega’s en de klanten. Ik ben hier echt opgeleefd.”

Verrijking

Ook Tiny en Anja zijn er als vrijwilliger al jaren bij, Tiny 4,5 en Anja 4 jaar. Anja vindt het leuk dat de winkel zonder geld functioneert. En Tiny biedt graag een luisterend oor aan de mensen die hun verhaal kwijt willen. “Ik doe het ook voor mezelf; ik verrijk me ook door de contacten met klanten.”

Meerwaarde

Sommige klanten komen als de winkel opengaat, en vertrekken pas tegen sluitingstijd. Zoals Paul uit Epen die elke dag aan de grote koffietafel aanschuift. “Ik ben gepensioneerd en alleenstaand. Je ontmoet hier altijd nieuwe mensen en van een zeer divers en internationaal karakter. Dat heeft voor mij een speciale meerwaarde. Het is laagdrempelig en ik heb alleen maar complimenten voor de mensen die dit allemaal in goede banen leiden.”