5 jaar Ruilwinkel Vaals

Succesformule slaat aan: duurzaam en sociaal.

Geplaatst op vrijdag 24 maart 2023

In maart 2018 opende de ruilwinkel zijn deuren aan de Kerkstraat 46 in Vaals. Op 30 maart wordt het 5-jarig bestaan gevierd. Bezoekers van de ruilwinkel worden die dag op koffie en gebak getrakteerd. U bent die dag tussen 10 en 14 uur van harte welkom om mee te vieren.

Wethouder Jean-Paul Kompier: “De Ruilwinkel heeft zijn bestaansrecht meer dan bewezen. Honderden mensen weten de weg naar de Ruilwinkel te vinden, zowel uit onze eigen gemeente als uit de directe omgeving. Ik ben trots op de vrijwilligers die de Ruilwinkel draaiende houden. Juist de combinatie van duurzaamheid en sociale doelen maakt de ruilwinkel succesvol.”

Uit gesprekken met inwoners bleek behoefte aan een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten én waar spullen geruild kunnen worden. Iets wat nog goed bruikbaar is, krijgt een tweede leven. En in plaats van iets nieuws te kopen, kun je het in de ruilwinkel vinden. Het merendeel van de bezoekers komt een of twee keer per week langs om eens te snuffelen of een gezellig praatje te maken.

Klant is lid

Iedereen kan klant of beter gezegd ‘lid’ van de Ruilwinkel worden. Door spullen in te leveren ontvangen de leden punten die ze kunnen inleveren voor spullen uit de Ruilwinkel. Punten doneren kan ook. Via een fonds kunnen inwoners voor wie dat nodig is, spullen uitzoeken zonder dat ze er producten voor hebben ingeleverd.   

Zinvol

De Ruilwinkel is er zo voor mensen met een kleine beurs. Maar ook u bent van harte welkom als u mensen wilt ontmoeten of een kop koffie wilt drinken. De sociale doelstelling is zeker zo belangrijk, benadrukt coördinator Liane Voncken. “Vrijwilligers kunnen in de Ruilwinkel hun talenten ontplooien en op een leuke manier zinvol bezig zijn. Voor een aantal vrijwilligers is de Ruilwinkel een volgende stap op weg naar werk.”

Dat de formule een succes is, bleek al na een half jaar. In het najaar van 2018 won de gemeente Vaals de Inspiratie Award voor inspirerende GIDS-gemeente (Gezond in de Stad). Met name de aanwezigheid van de Ruilwinkel was hier debet aan. Door de gekozen aanpak wordt gewerkt aan het verkleinen van lokale gezondheidsachterstanden.

De Ruilwinkel Vaals in cijfers

  • ​± 2.000  klanten / leden
  • ± 25 vrijwilligers
  • 5 - 10 ingevulde participatie-plekken
  • Ruim 500 regelmatige bezoekers
  • Ruim 35.000 transacties

Openingstijden Ruilwinkel Vaals

De Ruilwinkel is geopend op:

  • Dinsdag en donderdag van 10.00 - 14.00 uur
  • woensdag van 12.00 tot 16.00 uur
  • 1e zaterdag van de maand van 11.00 tot 15.00 uur