Senneheld-prijs voor Bernie Peters

Handwerken en inburgeren gaan hand-in-hand.

Geplaatst op vrijdag 10 maart 2023

Uitreiking Senneheld prijs 2023 (foto door: Foto Kaldenbach Vaals)Op de internationale Vrouwendag 8 maart ontving mevrouw Bernie Peters de Senneheld-prijs. Bernie – ook wel bekend als de ‘knutsel-oma’ – kreeg het beeldje voor haar inzet voor vrouwen. Ze is het boegbeeld van de Vaalser handwerkclub die elke donderdag van 10 tot 12 uur bijeenkomt aan de Beemderlaan.   

Wethouder Erika Jaegers reikte de prijs uit op uitnodiging van ‘Vaals Verbindt’ en ‘Vrauwe voar Vrauwe Vaals’. Het is de 7e keer dat deze erkenning wordt toebedeeld aan een sterke Vaalser vrouw. Senneheld was immers een lijfeigene en dienstmaagd uit de 12 eeuw die zelfzelf - en al haar nakomelingen – in 1135 vrijkocht uit de slavernij. Ze is de eerste gedocumenteerde vrouw die we in de kronieken kunnen terugvinden.

Het beeldje is een creatie van Nellie Jaegers die een atelier heeft aan de Vijlenberg 84. Elke keer ontwerpt zij het beeldje opnieuw en voorziet het van nieuwe kleuren en symbolen. Dit jaar draagt Senneheld bijvoorbeeld een bloemenkrans van vergeet-me-nietjes op haar hoofd. Om aan te geven dat we onze krachtige grootmoeders niet moeten vergeten.

Hulp

Tot vorig jaar was het de burgemeester van Vaals die de prijs uitreikte. Dit jaar besloot ‘Vaals verbindt’ om de eer te verlenen aan een vrouwelijke bestuurder. Erika Jaegers maakte er een mooie speech van. “Creatievelingen zien meubels in boomstammen. En onze Bernie maakt niet alleen fijn handwerk, maar ziet ook oplossingen voor iedereen die een handje hulp kan gebruiken.” Tijdens het handwerken leren de deelnemende allochtone vrouwen de Nederlandse taal. Daar zorgt Bernie voor, samen met de andere dames.   

De winnares was compleet overrompeld en de verrassing was dan ook geslaagd. Het feestje werd opgeluisterd door het dameskoor dat diverse odes bracht aan strijdbare vrouwen. Evenals een drietal Iraanse vrouwen die een lied voor de onderdrukte vrouwen in Iran zongen. En als tegenprestatie werd spontaan het Limburgs volkslied ten gehore gebracht, waarbij menigeen toch echt wel de smartphone nodig had om de hele tekst te kunnen opdiepen.

Foto door: Foto Kaldenbach Vaals