AED- en reanimatienetwerk Vaals

Wist u dat wij in Vaals een AED- en reanimatienetwerk hebben?

Geplaatst op vrijdag 3 maart 2023

Verdeeld over de gemeente zijn er 20 AED’s en wij tellen momenteel rond 140 vrijwilligers die bij het oproepnetwerk HartslagNu zijn aangemeld.

Vrijwilligers worden via een SMS of de app door HartslagNu opgeroepen om hulp te verlenen aan iemand die een hartstilstand heeft. Soms moeten zij direct naar de persoon toe en soms moeten zij een AED, een Automatische Externe Defibrillator, ophalen en meenemen. Dit apparaat scant het lichaam en geeft een stoot af als het hart aan het fibrilleren is. Dat betekent dat het hart nog niet helemaal stil staat, maar dat er een slechte doorbloeding is, waardoor de hartkamers heel snel en chaotisch geprikkeld worden en ze niet meer samentrekken. Een stoot door de AED kan ervoor zorgen dat het hart dan weer normaal gaat kloppen.

Bent u nieuwsgierig naar hoe u ook iets voor uw medemens kunt betekenen? Hebt u vragen over hoe de training uit ziet of hoe een reanimatie werkt? Of weet u al zeker dat u deel wilt gaan uitmaken van het AED-netwerk en wilt u een reanimatietraining gaan volgen? Neem dan contact op met onze AED- en reanimatiecoördinator Carsta de Dreu-Ruijsestein via c.dedreu@vaals.nl. Zij kan u dan meer hierover uitleggen.

Er worden weer AED- en reanimatietrainingen gegeven. De trainingen zijn gratis voor u mits u zich aansluitend via de website HartslagNu.nl voor het reanimatienetwerk registreert. Wilt u zich direct voor een training aanmelden, dan kunt u dit doen via www.marcelsport.nl/aanmeldingsformulier-reanimatie. Hier vindt u de actuele trainingsmogelijkheden.

Het is raadzaam om de training elk jaar te volgen om zo kennis en kunde bij een inzet paraat te hebben. Is het al langer geleden dat u een training hebt gevolgd en hebt u behoefte aan een herhaling? Ook dan kunt u zich gratis aanmelden mits u daarna uw nieuwe certificaatgegevens op HartslagNu.nl bijwerkt. 

Samen redden wij levens!