Gemeenten Zuid-Limburg sluiten convenant voor inwoners met schulden

Wethouder Kompier ondertekent het convenant namens gemeente Vaals.

Geplaatst op woensdag 7 december 2022

Gemeenten in Zuid-Limburg (Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Valkenburg, Gulpen-Wittem, Vaals, Meerssen en Stein) vinden het belangrijk dat hun inwoners zo soepel mogelijk geholpen kunnen worden om hun schulden op te lossen. Zij hebben daarom besloten om samen met Kredietbank Limburg het convenant Lokale Overheid van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening, te ondertekenen.

Op vrijdag 2 december 2022 is het convenant door de vertegenwoordigers van de gemeenten in Zuid-Limburg ondertekend. Namens Gemeente Vaals was wethouder Kompier aanwezig om de handtekening onder het convenant te zetten.

Gemeenten helpen inwoners die schulden hebben, maar zijn tegelijkertijd vaak ook één van de instellingen waar de hulpvrager schulden heeft. Sterker nog, de lokale overheid is een veel voorkomende schuldeiser. Waterschappen en gemeenten staan in de top 4 van meest voorkomende publieke schuldeisers. In termen van hoogte van de schuld staan gemeenten in deze top 4 op nummer twee.
Het convenant regelt dat voor hulpvragers die zich melden bij een gemeente, de gemeentelijke incasso opgeschort wordt. Dat betekent dus schuldenrust voor de inwoner, die zo de ruimte krijgt om samen met een schuldhulpverlener te werken aan een oplossing van de problematische schulden.

Het convenant regelt ook dat de afdeling Invordering van de gemeente in principe bij voorbaat akkoord gaat met het voorstel van de schuldhulpverlener om een schuld te saneren.

Op deze manier willen gemeenten het goede voorbeeld geven aan andere schuldeisers zodat de schuldhulpverlening voor inwoners nog voortvarender opgepakt kan worden.

Het convenant is zeker in deze tijd relevant, waarin veel mensen oplopende schulden en betalingsproblemen krijgen door de hoge energieprijzen en inflatie.