Samen maken we eenzaamheid in Vaals bespreekbaar

Geplaatst op donderdag 21 juli 2022

Veel mensen, waaronder ook veel jongeren, voelen zich wel eens eenzaam. Je kunt eenzaamheid niet altijd aan de buitenkant zien. Eenzaamheid is en blijft een taboe. Mensen schamen zich vaak over hun gevoel. Eenzaamheid doet letterlijk pijn, omdat je er vaak niet over durft te praten. Vaalse ondernemers steken de handen uit de mouwen om eenzaamheid te bestrijden.

Sinds kort bezoekt beleidsadviseur Joni Kusters van gemeente Vaals ondernemers in Vaals. In een gesprek vertelde een Vaalse winkelier: “Eenzaamheid bespreekbaar maken, dat trek ik mij aan en daar wil ik iets in kunnen betekenen. Dat begint met, erover praten. Je ervaringen delen. Samenkomen en open durven zijn. Het lucht op en doorbreekt het gevoel van eenzaamheid. Ondernemen en leven in Vaals doen we met elkaar. In elke winkel in Vaals zou iedere inwoner mogen binnenlopen voor een praatje. Ook als u als inwoner van Vaals niks wilt kopen. Er moet meer over eenzaamheid worden gesproken. Het taboe moet ervan af. Ik roep ondernemers op om aandacht te hebben voor onze mensen in Vaals en ruimte en tijd te bieden om eenzaamheid bespreekbaar te maken.”

Wil je als ondernemer een bezoek krijgen van Joni Kusters van gemeente Vaals?
Meld je via, Telefoonnummer: 043 - 306 85 83 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur) of via e-mail: eenzaamheid@vaals.nl

Meldpunt Eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Niet verbonden met anderen. Op afstand van de samenleving. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of lange tijd ervaren. Het is belangrijk er iets aan te doen, want eenzaamheid heeft negatieve invloed op je leven.

Aan eenzaamheid valt meestal iets te doen. Maar omdat eenzaamheid voor iedereen anders is, is er niet een standaard oplossing. Bij het Meldpunt Eenzaamheid van de gemeente Vaals krijg je informatie, advies en word je de weg gewezen naar ondersteuning. Of dat nu is voor je zelf of voor een ander. Of dat je dit doet als inwoner, vrijwilliger of professional. Iedereen kan bij het Meldpunt Eenzaamheid terecht. Een medewerker van WijVaals staat je te woord en kijkt met jou naar de mogelijkheden.

Maar ook als je een idee hebt om eenzaamheid aan te pakken of een initiatief wil starten, kun je contact opnemen met het Meldpunt Eenzaamheid. Of je nu een inwoner bent met een goed idee, een vrijwilliger bij een van de vele verenigingen, een ondernemer of een medewerker van een professionele organisatie. Samen met jou worden de mogelijkheden besproken en waar mogelijk ondersteund.

Contactgegevens Meldpunt Eenzaamheid

Telefoonnummer: 043 - 306 85 83 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur)
E-mail: eenzaamheid@vaals.nl