Op d’r Völser maat: José Wolters van J&H Fashion

“In Vaals loopt van alles over de markt, het wordt hier nooit saai!”

Geplaatst op dinsdag 5 juli 2022

Elke dinsdagochtend tussen 08.00 en 13.00 uur (in de zomer tot 13.30 uur) wordt het Koningin Julianaplein gevuld met vele tientallen marktkramen. Het aanbod is divers; naast een uitgebreid aanbod aan groenten, fruit, deegwaren, vlees, kip en vis is er ook een zeer gevarieerd non-food assortiment. De meeste marktkooplieden staan hier al generaties lang hun waren te verkopen aan het bonte pallet klandizie dat uit alle windstreken aanwaait.

Wat maakt de markt nou zo aantrekkelijk? We vroegen het aan marktmeester Sandra Schoonbrood:

“De markt is zien, doen, ruiken en proeven. Je hebt direct met de ondernemer te maken die vaak zijn waren nog zelf bereid en inkoopt. Marktkooplieden weten als geen ander wat ze verkopen en kunnen makkelijker inspringen op wat de klant nodig heeft. Ook is het voor de marktlui nog steeds heel belangrijk een vaste klantenkring op te bouwen, want dat is niet alleen leuk en gezellig maar ook broodnodig. Op de markt is de klant nog écht de koning. Daarnaast valt mij op dat onze marktkooplui altijd goed geluimd zijn en écht gevoel voor mensen hebben. Ze hebben het hart op de tong en dat maakt de markt in Vaals gewoon extra gezellig!”

Deze week zijn we in gesprek met José Wolters van J&H Fashion, algemene damesconfectie.

Wat trekt jou zo aan aan de markt in Vaals?

Markt - Jose Wolters“Ruim 45 jaar sta ik op de markt te verkopen. Wat mij aantrekt aan de markt is het buiten zijn, het vrije, het niet opgesloten zijn. Het eigen baas zijn en natuurlijk lekker met mensen bezig zijn! Dat doe ik het liefste. In Vaals vind ik het heel fijn dat je Duitse, Belgische, vakantiegangers en de eigen inwoners van Vaals als klanten hebt. Dat diverse spreekt me enorm aan. Hier loopt van alles over de markt, het wordt nooit saai! Bovendien heb ik veel vaste klanten die echt elke dinsdag naar de markt komen en dan vaak iets nieuws aanschaffen.”

Waarom zouden mensen nog naar de markt moeten blijven komen?

“Wij proberen altijd erachter te komen wat de mensen leuk vinden. Dat is best wel eens moeilijk om het goede er altijd maar net weten uit te halen bij de inkoop. We spelen natuurlijk wel in op wat goed verkoopt. Daarnaast heeft het kopen op de markt echt wel zijn voordeel qua prijs. Als ik bijvoorbeeld kijk wat via facebook langskomt aan kledingwebwinkels, dan zie ik dat er toch wel een prijsverschil in zit. Bij mij hebben mensen dan gemakkelijk twee kledingstukken voor dezelfde prijs.  Ze voelen de stof en zien of de maat hun past.  Waarbij ik natuurlijk ook kan helpen, online shoppen biedt deze service niet. Daar is het toch altijd maar een gokje.”