Eerste schop in de grond voor glasvezel Vaals

Op woensdag 23 februari is in Vaals een eerste schop in de grond gegaan voor de aanleg van glasvezel.

Geplaatst op vrijdag 25 februari 2022

Wethouder Jean-Paul Kompier en directeur Piet Grootenboer van DELTA Fiber Netwerk gaven daarmee het startsein voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in de hele gemeente Vaals.

Doordat we veel online zijn, steeds meer diensten digitaal gaan en we vaker thuiswerken vaker, is een snelle en betrouwbare internetverbinding onmisbaar. De bestaande verbindingen kunnen de gewenste snelheden en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze toenemende vraag wel aan. De gemeente legt zelf geen glasvezelnetwerk aan, is geen opdrachtgever en betaalt niet mee. Telecombedrijven die het netwerk aanleggen bepalen wanneer en waar glasvezel wordt aangelegd.

DELTA Fiber Netwerk voerde in het najaar van 2021 campagne om zoveel mogelijk inwoners voor glasvezel te enthousiasmeren. In januari 2022 maakte het bedrijf bekend dat voldoende aanmeldingen waren binnengekomen om in de hele gemeente Vaals glasvezel aan te leggen.

Uitvoering

In opdracht van DELTA Fiber Netwerk legt aannemer SPIE het glasvezelnetwerk aan. Eerst vindt daarvoor uitgebreid onderzoek plaats. Zo worden instemmingen van de gemeente aangevraagd, vinden grondonderzoeken plaats en worden NGE’s (Niet Gesprongen Explosieven) onderzocht. Volgens SPIE zal er in de gemeente Vaals ongeveer 200 kilometer gegraven worden door de woonkernen en het buitengebied. De overlast voor inwoners wordt zoveel mogelijk beperkt.

DELTA Fiber Netwerk en SPIE communiceren voor en tijdens de aanleg met de inwoners over de werkzaamheden en het plaatsen van de aansluiting in de woningen. Zodra zij gaan schouwen of graven ontvangen de klanten een brief met meer informatie.

Profijt

Wethouder Jean-Paul Kompier vindt het erg fijn dat de aanleg nu echt gaat beginnen. “Ik ben blij dat inwoners en ondernemers in Vaals binnenkort supersnel en betrouwbaar internet tot hun beschikking hebben. Het afgelopen jaar hebben we door het vele thuiswerken vanwege de coronapandemie ervaren hoe belangrijk dat is, zowel zakelijk als privé. Hier hebben we met z'n allen de komende jaren veel profijt van."

Neem voor meer informatie en vragen over het glasvezelnetwerk in de gemeente Vaals contact op met DELTA Fiber Netwerk.