De gemeentelijke begroting van 2022 is sluitend, maar de situatie blijft zorgelijk

Het is gelukt om voor 2022 een sluitende begroting te maken. Met andere woorden: de gemeente Vaals gaat in 2022 niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt.

Geplaatst op dinsdag 19 oktober 2021

Toch moeten we blijven opletten dat de financiële situatie van de gemeente niet slechter wordt. Net als u in uw huishouden kan ook de gemeente niet meer geld uitgeven dan dat er binnen komt. Het is de uitdaging om uitgaven en inkomsten in evenwicht te houden.

Helemaal omdat we de komende jaren moeten werken aan grote opdrachten. Bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid (energietransitie) en de woningmarkt (doorstroming). Daarnaast heeft ook de gemeente te maken met stijgende kosten, bijvoorbeeld door hogere gasprijzen en meer inwoners die zorg vragen.

Zorgelijk

De financiële positie van de gemeente is daarom nog steeds zorgelijk. Al in 2021 werd duidelijk dat de bodem van de gemeentelijke spaarpot, de algemene reserve, in zicht kwam. Deze spaarpot is een buffer voor onverwachte financiële tegenvallers. Die spaarpot wordt de komende jaren aangevuld. Om de inkomsten en uitgaven gelijk te krijgen is het helaas wel nodig om sommige belastingen te verhogen. Zo is het voorstel in de conceptbegroting om de toeristenbelasting met € 0,30 te verhogen. Dit zal de gemeente elk jaar zo’n € 186.000 extra ten opzichte van nu opleveren.

Publieksbegroting

In de conceptbegroting 2022 staat waar de (verwachte) inkomsten komend jaar vandaan komen en waar dat geld volgens het college van B en W aan besteed kan worden. Om u op een eenvoudige en overzichtelijke manier een deel van de plannen en projecten uit de conceptbegroting te laten zien hebben we de publieksbegroting 2022 (PDF, 5.4 MB) gemaakt.

Wilt u meer weten over een project of over de financiën? Bekijk dan de volledige conceptbegroting (PDF, 4.2 MB).

Gemeenteraad bepaalt

De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk hoe de begroting er definitief uit zal zien. De gemeenteraad bespreekt de conceptbegroting in de raadsvergadering van maandag 8 november. Die begrotingsvergadering begint om 14.30 uur in de Raadzaal in het gemeentehuis in Vaals. Vooraf, tussen 14.00 u en 14.30 u, is het vragen(half)uur van de gemeenteraad.