Rattenoverlast? Dit kunt u er zelf aan doen

Regelmatig komen er bij de gemeente Vaals meldingen binnen over rattenoverlast. Rattenoverlast is vervelend, want ratten verspreiden ziektes en kunnen behoorlijke schade aanrichten met hun knaagtanden. U speelt zelf ook een belangrijke rol in de aanpak van rattenoverlast.

Geplaatst op donderdag 21 januari 2021

Ratten zijn voornamelijk aangewezen op het riool. Dat is de plek waar ze het meeste voedsel en vooral ook water tot hun beschikking hebben. Voedsel dat wij door de spoelbak of het toilet laten verdwijnen komt terecht bij de ratten. Over het algemeen ondervinden wij daar weinig overlast van, omdat de ratten vastzitten in het riool dat normaal is afgesloten met putten en roosters. Totdat er ergens een breuk ontstaat of werkzaamheden aan het riool plaatsvinden. Dan kunnen de ratten vrij komen en gaan ze - veelal tegen wil en dank - op zoek naar een andere verblijfplaats.

Zoek de oorzaak

Ervaart u rattenoverlast in uw tuin? Ga dan op zoek naar wat de reden kan zijn van het bezoek van de ratten. Ratten komen vooral op voedsel af, dit is de eerste vereiste wanneer zij een vaste verblijfplaats zoeken. In onze tuinen is genoeg eten te vinden. Echte toplocaties voor ratten zijn tuinen met vogelvoer, kippenhokken, volières en duivenhokken.

Een rattenplaag ontstaat wanneer het probleem niet tijdig aangepakt wordt. Wanneer één rat gesignaleerd wordt dienen er al maatregelen genomen te worden. Ratten kunnen zich binnen de juiste omstandigheden razendsnel voortplanten. Onthoud daarom: Als er niets te halen is komen ze niet.

Het volgende kunt u zelf ondernemen ter bestrijding van rattenoverlast:

  • Sluit vuilniszakken goed af en berg ze ergens op waar ratten er niet bij kunnen. Plaats afvalzakken pas op de ochtend van de ophaaldag aan de straat. Ratten zijn namelijk vooral actief in de schemering en nacht;
  • Zorg ervoor dat ratten niet bij voedsel voor bijvoorbeeld kippen kunnen. Geef hobbydieren alleen eten dat zij direct opeten en haal het ’s avonds uit de hokken. Haal vogelvoer zoals potten pindakaas en vetbollen ’s avonds uit de tuin. Ratten eten ’s nachts van dit voedsel;
  • Zorg ervoor dat ratten uw woning of bedrijf niet binnen kunnen komen: maak alle (onnodige) gaten in uw woning dicht, plaats roosters of gaas met openingen tot max. 5 mm in luchtkokers of doorvoeren van ventilatie- of afvoerbuizen en vul ventilatievoegen met een stukje fijnmazig gaas;
  • Met name zwerfafval trekt ratten in de openbare ruimte aan. Beperk overlast van ratten door afval zoals snoepresten, drankblikjes en eten in de afvalbakken te gooien. Daarnaast is eendjes voeren heel leuk, maar u voert ook de ratten.

Eigen verantwoordelijkheid

De gemeente kan weinig tegen overlast van ratten in tuinen en woningen beginnen. De eigenaar of gebruiker (huurder) is namelijk zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de ratten op eigen kosten. Soms is er een defect aan het gemeentelijk rioolstelsel. Dan worden er door de gemeente maatregelen genomen, indien nodig in combinatie met een bestrijding. Is er sprake van een defect aan een riool op uw eigen grondgebied, dan bent u zelf verantwoordelijk; u dient dan ook de kosten te betalen. Ga daarom, voordat u de gemeente benadert, zelf op zoek naar de oorzaak van de rattenoverlast.

Bestrijdingsmiddelen inzetten zonder de juiste kennis wordt afgeraden. Ga niet zelf met vergif experimenteren, ratten kunnen namelijk resistentie opbouwen tegen het aangeboden gif. U kunt het beste een expert inschakelen.

Constateert u ratten, maar heeft u het vermoeden dat de oorzaak bij de buren ligt? Ga dan in gesprek. Geef ze niet de schuld, maar vraag of ze bereid zijn mee te werken aan een oplossing.