Informatie over het coronavirus (Covid-19)  >

Bredere bosrand voor de hazelmuis in Vijlen

Staatsbosbeheer gaat in het Vijlenerbos ter hoogte van de Epenerbaan de bosrand verbreden.

Geplaatst op vrijdag 20 november 2020

Op die plek is de bosrand te smal als verbinding voor de hazelmuis.

Afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer gewerkt aan groene verbindingen en bosranden in Zuid-Limburg. Heggen en houtsingels zijn aangeplant en er is veel snoeiwerk verricht aan de bestaande bosranden. Struiken krijgen daar nu gelegenheid om zich te ontwikkelen. Dit is een ideaal leefgebied geworden voor de Hazelmuis. Onderzoeken wijzen dan ook uit dat in de gecreëerde verbindingen en ontwikkelde bosranden de hazelmuis zijn plek heeft gevonden. Niet alleen de hazelmuis profiteert van deze mooie overgangen, maar ook diverse zangvogels, insecten en de zeldzame grauwe klauwier. Door de maatregelen die met meerdere terreineigenaren genomen zijn, wordt een gezamenlijk effect gecreëerd op grotere schaal. De dieren kunnen zich zo verplaatsen richting de Eifel en de Ardennen.

Langs de Epenerbaan is de huidige bosrand smal en kwetsbaar voor verbinding van de hazelmuis. Door de kwetsbaarheid gaat ecologie en de verkeersveiligheid hier niet samen. In overleg met de gemeenten Vaals en de Provincie Limburg gaat Staatsbosbeheer de bosrand verbreden door achter de huidige bosrand bomen te verwijderen. Door deze maatregel kan de gemeente Vaals zorgen voor de verkeersveiligheid en zorgt Staatsbosbeheer als natuurorganisatie voor een optimale en sterke verbinding voor de hazelmuis richting het drielandenpunt. 

Epenerbaan Vijlen afgesloten vanaf week 48

Om deze maatregel goed uit te voeren wordt de Epenerbaan in Vijlen vanaf week 48, van maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur, in zijn geheel afgesloten. In de avonduren en in de weekenden zal de Epenerbaan voor verkeer worden opengesteld. De verwachte duur van de werkzaamheden is 4 weken.