Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Vaals  >

Nazaat Johann Arnold von Clermont op bezoek in Vaals

Op donderdag 9 juli was een nazaat van Johann Arnold von Clermont op bezoek in het gemeentehuis in Vaals. De heer Gert Guntolf Roeker von Klix werd samen met zijn vrouw door Jo van der Meij en Jan Francotte van Heemkundekring Sankt-Tolbert Vaals en burgemeester Harry Leunessen ontvangen.

Geplaatst op dinsdag 21 juli 2020

Gert Guntolf Roeker von Klix (70) uit Harlingen (Friesland) schreef eerder dit jaar een essay over zijn voorvaderen. Een van de dochters van Johann Arnold von Clermont, Charlotte, trouwde met Franz Friedrich Carl Ernst von Klüx uit Petershain in de Oberlausitz (Saksen). Charlotte en Ernst von Klüx woonden samen nog enige tijd in Kasteel Bloemendal. De naam Klüx wisselde sindsdien tussen Klix, Klyx, Kluiz, Clux en Kliks, maar dat neemt niet weg dat Johann Arnold von Clermont een verre voorvader is van de heer Roeker von Klix.

Na ontvangst in het gemeentehuis waarbij Roeker von Klix zijn eigen markante levensverhaal deelde, kreeg hij samen met zijn vrouw een korte rondleiding door Vaals van Jo van der Meij en Jan Francotte.

Von Clermont in Vaals

Johann Arnold von Clermont heeft veel betekend voor Vaals. Zo zorgde hij in de 18e eeuw voor een bloeiende textielindustrie in Vaals. De sporen van Von Clermont zijn nog steeds ruimschoots in het straatbeeld aanwezig. Zo liet Von Clermont onder andere het gemeentehuis (gelegen op het Von Clermontplein), Kasteel Bloemendal, Huis Verves en de stenen obelisk in de vijver van het Von Clermontpark bouwen.

Stamboom

Toevallig ontving de gemeente onlangs ook oude originele documenten met de stamboom van de familie Von Clermont. De documenten waren afkomstig van Jan Wartenberg, auteur van het boek Der Familienkreis Friedrich Heinrich Jacobi und Helene Elisabeth von Clermont – Bildnisse und Zeitzeugnisse. Helene Elisabeth was een zus van Johann Arnold von Clermont. De Heemkundekring heeft een scan van de documenten gemaakt, de originele documenten gaan het gemeentearchief in.

Op de foto: Burgemeester Leunessen, Gert Guntolf Roeker von Klix en zijn vrouw, Jo van der Meij en Jan Francotte onder het balkon van de vroegere werkkamer van Johann Arnold von Clermont.