Holocaustmonument Levenslicht onthuld op 22 januari

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Vaals, is van 22 januari tot en met 1 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Koningin Jullianaplein in Vaals.

Geplaatst op donderdag 16 januari 2020

Het monument in Vaals maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Vaals zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Onthulling

Op woensdag 22 januari om 19.00 uur wordt Levenslicht onthuld door locoburgemeester Jean-Paul Kompier op het Koningin Julianaplein (terras Restaurant de Raadskelder). Hierbij zal componist en accordeonist Roger Moreno Rathgeb voor de muzikale omlijsting zorgen. Sinto Roger Moreno Rathgeb componeerde onder andere het Requim voor Auschwitz, een Requim ter herdenking van alle slachtoffers van de nazi's. 

Verder zal Jan Francotte ingaan op de terreur tegen Joden, Sinti en Roma. Daarnaast zullen alle namen van de slachtoffers uit Vaals opgelezen worden.

Dagelijks opgebouwd

Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en wordt daarom dagelijks om 17.00 uur opgebouwd en om 22.00 uur weer ingepakt. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 1 februari.

Credits foto's:
Foto bovenaanzicht Levenslicht: Marco de Swart
Foto Herdenkingssteen: Studio Roosegaarde