Annie Hassert
Portretten

Annie Hassert

“Binnen vier dagen was ze weg.”

Samen is het gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken, maar nog steeds komen er iedere dag veel besmettingen bij. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan blijft het belangrijk om de gedragsregels te volgen. Besmetting met het coronavirus kan namelijk grote gevolgen hebben. Om die gevolgen met eigen oren te horen of met eigen ogen te zien, gaat burgemeester Harry Leunessen in gesprek met mensen die getroffen zijn door corona.

Het zevende en laatste gesprek in deze reeks voerde hij met Hub Hassert (73) uit Vaals over zijn vrouw Annie. Annie overleed in maart aan het coronavirus.

Maagpijn

Hub: “Op 26 maart ging we ’s morgen inkopen doen. We waren in die dagen daarvoor wel al wat verkouden, maar die middag gaf Annie aan dat ze last kreeg van maagpijn. Ik had datzelfde gevoel, dus ik zei: ‘Ik zal eens kijken wat we gegeten hebben.’ Een uur later had Annie 38,3 graden koorts.”

De dokter komt meteen langs en de volgende dag – vroeg in de ochtend – nogmaals. Die tweede keer wordt direct een ambulance gebeld om Annie naar het ziekenhuis in Heerlen te brengen. Hub: “De dokter zei dat ik maar vaarwel moest zeggen. Hij zei: ‘Ik weet niet of u haar nog terug ziet.’ Ik bleef thuis achter, alleen.”

Tegen de namiddag wordt Hub gebeld. “We konden komen kijken, ze lag op een kamer. ‘Ze ligt op een kamer?’, dacht ik nog, ‘Dat is wel vreemd’.” Al snel wordt duidelijk waarom: “Ze hadden onderzoek gedaan. Het was al te laat voor beademing. Annie was opgegeven.”

18 procent

Annie blijkt nog maar 18 procent longcapaciteit te hebben. De rest zit dicht. Ze is niet meer te helpen. Hoewel Hub waarschijnlijk ook besmet is met het coronavirus (bewijs is er niet, want in die tijd is er nog nauwelijks testcapaciteit) mag hij de laatste dagen in het ziekenhuis bij zijn vrouw doorbrengen. “Wel volledig in beschermende kleding en maximaal twee man op de kamer.”

Hub wijkt de laatste dagen geen moment van het bed van Annie. Hun zoon en dochter wisselen elkaar om de twee uur af, zodat continu twee mensen bij Annie zijn. Hub: “De eerste twee dagen was ze nog aanspreekbaar. Ze wist precies wat er aan de hand was. ‘Het is gedaan’, zei ze. Na twee dagen was communicatie niet meer mogelijk, ze had er geen adem voor. Binnen vier dagen was ze weg.”

Annie overlijdt op 30 maart op 69-jarige leeftijd. “Ze was in de bloei van haar leven. We waren 53 jaar getrouwd. En dan moet je binnen vier dagen adieë zeggen.”

Lees verder onder de foto.

Burgemeester Harry Leunessen op bezoek bij Hub Hassert uit Vaals
Burgemeester Harry Leunessen op bezoek bij Hub Hassert uit Vaals

Piekeren

Na het overlijden van Annie blijft Hub drie weken thuis, om zeker te zijn dat hij niet meer besmet is. “Ik ben zelf ook behoorlijk ziek geweest, ik lag met bijna 40 graden koorts voor pampus en ben vijftien kilo afgevallen. Maar van mijn adem had ik niet veel last.”

Alleen voor de begrafenis maakt Hub in die drie weken een uitzondering. “Dat waren geen gemakkelijke weken. Ik zat helemaal alleen thuis, terwijl Annie net overleden was.” Hub blijft met vragen achter: “Ik begon te piekeren. Had ze eerder naar het ziekenhuis gemoeten? Waarom konden ze in het ziekenhuis niks meer doen?”

Uiteindelijk krijgt Hub na maanden met een onrustig gevoel te hebben rondgelopen antwoorden. “De specialist die Annie in het ziekenhuis had behandeld gaf aan dat het eigenlijk al te laat was toen ze hier naar buiten ging. Dat geeft me rust.”

Hub besluit: “Het is en blijft hard, maar we kunnen het niet terugdraaien. Het is waargebeurd. En iedereen mag dat weten. Omdat ik er zelf mee te maken heb gehad, ga ik verstandig met de maatregelen om. Dat is het begrip dat veel mensen nog niet hebben. Ik hoop dat het verhaal van Annie aan dat begrip bijdraagt.”