Jo Lemlijn
Portretten

Jo Lemlijn

“Hij zei dat hij 50% kans had om te overleven. We namen afscheid van elkaar via de telefoon.”

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen tijd fors gestegen. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het belangrijk om de gedragsregels te volgen. Besmetting met het coronavirus kan namelijk grote gevolgen hebben. Om die gevolgen met eigen oren te horen of met eigen ogen te zien, gaat burgemeester Harry Leunessen in gesprek met mensen die getroffen zijn door corona.

Het vierde gesprek in deze reeks voerde hij met Jo Lemlijn en zijn vrouw Romy uit Vaals.

Jo (64) is topfit als hij besmet raakt met het coronavirus. “Ik was van plan voor de dertiende keer de Nacht van Gulpen te gaan lopen en heb tien keer de Kennedymars gelopen. In januari was ik begonnen met fitnessen. Ik had dus een goede conditie.” Half maart begint Jo te hoesten. Een aantal dagen later komt daar koorts bij. De huisarts schrijft antibiotica voor, maar Jo blijft 39 graden koorts houden en hij ziet grijs. Na nog een antibioticakuur vindt Romy het genoeg en brengt ze Jo op 22 maart naar de huisartsenpost in Heerlen.

Afscheid

Romy: “Ik zat in de auto te wachten tot Jo terug zou komen. Maar hij kwam niet meer terug. Ze belden me op vanuit de huisartsenpost: ga maar een koffertje voor hem inpakken.” Jo: “Bij binnenkomst ging ik meteen naar de Intensive Care. Er werd me verteld dat ik 50% kans op overleving had. ‘Bel nog even met uw vrouw’, zeiden ze, voordat ik aan de beademing ging en in kunstmatige coma werd gebracht.”

“Huilend belde hij me op”, vertelt Romy. “Hij zei dat hij 50% kans op overlijden had. Toen hebben we afscheid van elkaar genomen aan de telefoon. Je weet niet of je elkaar ooit nog ziet. We hebben meteen ook de kinderen gebeld.”

Radeloos

Na negen dagen in Heerlen wordt Jo - onder andere samen met Vaalsenaar Jos Ritzen - met een ambulancebus naar een ziekenhuis in Groningen gebracht. Jo: “Ik ben in Heerlen ingeslapen en in Groningen werd ik wakker.” In totaal ligt Jo 23 dagen op de IC. In de tussentijd zit Romy alleen thuis in quarantaine. “Ik was radeloos, ik wist niet wat ik moest. Gelukkig werd ik heel erg gesteund door collega’s, vrienden en de kinderen. Vergeet ook niet dat de kinderen het net als ik ontzettend zwaar hadden.” Jo: “Voor Romy was het erger dan voor mij. Ik ben die drie weken kwijt. Voor Romy was het een hel.”

Romy mag - ook na haar quarantaine - niet langs bij Jo. Toch kan ze Jo in de tussentijd zien. “Via een tablet kon ik naar Jo kijken en de verplegers vertelden dan wat ze met hem hadden gedaan. Ik kon zo vaak bellen als ik wilde. Dat was ontzettend fijn. De zorg in Groningen was zo goed. We zijn daarom in augustus met een vette vlaai naar het ziekenhuis teruggegaan om de verplegers te bedanken.”

Lees verder onder de foto.

Burgemeester Harry Leunessen op bezoek bij Jo Lemlijn en zijn vrouw Romy
Burgemeester Harry Leunessen op bezoek bij Jo Lemlijn en zijn vrouw Romy

Paasmenu

Op paaszondag worden alle slangen uit Jo gehaald. Dat is twee dagen eerder ook al geprobeerd, maar toen ging dat niet goed. Romy: “Ze belden me op en zeiden dat Jo zieker was dan gedacht. Ik dacht: ‘Daar gaat ie’.” Binnen twee dagen is er de ommekeer en gaat het wel goed. Jo: “Ze vroegen me wat ik wilde eten. Omdat het paaszondag was zei ik voor de grap dat ik het paasmenu wilde. Kreeg ik dat ook nog voorgeschoteld! Hebben we een foto naar Romy gestuurd.” Romy: “Ik kon het niet geloven. Hij heeft er ook nog iets van gegeten, na drie weken een maagsonde te hebben gehad!”

Na drie dagen op de verpleegafdeling mag Jo het ziekenhuis verlaten. Romy: “Ik had hem op de huisartsenpost uitgelaten en 9 kilo lichter stond hij drieënhalve week later voor de deur in Vaals.”

Koning op bezoek

De eerste tijd slaapt Jo in de woonkamer, omdat hij de trap niet op komt. Hij begint meteen met revalideren bij Adelante. Drie dagen per week fysiotherapie, ergotherapie, zwemmen, wandelen en langs bij de psycholoog. Bijzonder is dat koning Willem-Alexander in die periode bij Adelante op bezoek komt. “Een halfuur van te voren kreeg ik de vraag of ik met de koning wilde praten. Natuurlijk wilde ik dat, die mogelijkheid krijg je nooit meer!” Dus maakt de koning een praatje met Jo. “Hij was geïnteresseerd, hij luisterde echt naar wat ik te vertellen had.”

In totaal revalideert Jo negen weken bij Adelante. “Toen ik stopte met revalideren gingen de sportscholen weer open, dus ben ik meteen begonnen met fitnessen.” Inmiddels gaat het fysiek weer goed met Jo. “Bij Adelante - en ook in Groningen - gaven ze aan dat het voor het herstel goed was dat ik zo fit was toen ik besmet raakte. Mijn doelstelling was om weer 25 kilometer te kunnen wandelen. Laatst ben ik 30 kilometer gaan wandelen. Maar de oude zal ik niet meer worden. Toch klaag ik niet. Er zijn mensen die er slechter van af komen.”