Koninklijke onderscheiding aanvragen

Personen die zich inzetten voor de samenleving kunnen een Koninklijke onderscheiding krijgen. Kent u iemand in uw omgeving die een Koninklijke onderscheiding verdient? Dan kunt u die persoon voordragen.


De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens de 'lintjesregen'. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag.

Wilt u iemand voordragen voor de lintjesregen van het volgend jaar?

LintjeOm in aanmerking te komen voor een Koninklijke onderscheiding ligt de nadruk op iemands maatschappelijke verdiensten. Dat zijn de bijzondere persoonlijke verdiensten of prestaties van iemand. Het gaat om het vinden van de “stille krachten”; de vrijwilliger, het bestuurslid e.d. die jarenlang onbetaald klaarstaat voor de gemeenschap. Wat iemand doet in een betaalde functie, telt alleen mee als aanvullend element; dat geldt ook voor de verdiensten die in het verlengde liggen van het betaalde werk.

Kent u iemand uit uw omgeving die naar uw mening voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking komt, dan kunt u een decoratievoorstel indienen bij de burgemeester van de woonplaats van degene die u voor een onderscheiding wilt voorstellen.

Voorstellen voor de Algemene Gelegenheid moeten worden voorzien van een korte levensomschrijving, een gedetailleerde opsomming van de verrichte functies, de gegevens van ondersteunende aanvragers en ondersteunende brieven van de aanvragers.

Voorstellen voor de Algemene Gelegenheid van 2025 moeten uiterlijk vrijdag 30 juni 2024 zijn ingediend, voorzien van een korte levensomschrijving, een gedetailleerde opsomming van de verrichte functies, de gegevens van ondersteunende aanvragers en ondersteunende en getekende brieven van de aanvragers.

Het is aan te bevelen om vooraf te overleggen met het secretariaat van de burgemeester of het voorstel haalbaar is.

U moet er rekening mee houden dat de afhandeling van een aanvraag voor de lintjesregen oftewel de Algemene Gelegenheid ongeveer 10 maanden duurt. De behandeling van een aanvraag voor een Bijzondere Gelegenheid, dus niet tijdens de lintjesregen, duurt minimaal 6 maanden.

Op Lintjes.nl leest u meer over hoe de persoon de onderscheiding kan krijgen.

Formulier

Een formulier voor de aanvraag van een Koninklijke Onderscheiding (PDF, 508.2 kB) kunt u downloaden of aanvragen bij het secretariaat van de burgemeester. U kunt de aanvraag richten aan de burgemeester van Vaals.

Vermeld, als u de aanvraag per post stuurt, op de envelop: PERSOONLIJK/VERTROUWELIJK. Mailen kan naar l.knobbe@vaals.nl.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met het Kabinet van de burgemeester via telefoonnummer 043-306 8511.