Wat kunt u tegen woonoverlast doen?


Buren willen uw woonplezier niet bederven. De buren weten vaak niet eens dat zij u storen. En als u niets zegt, gaat de overlast door. Ga daarom snel in gesprek, want kleine irritaties kunnen groter worden als u er niet over praat. De ervaring leert dat snel actie ondernemen door een vriendelijk gesprek met de buren, erger kan voorkomen. Maak duidelijke en realistische afspraken met elkaar en zorg dat u in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden.

Tips voor het gesprek met uw buren

  1. Cartoon woonoverlastZorg dat u weet wat u wilt zeggen. Schrijf van tevoren op waar u last van heeft en wat u de buren wilt vragen.
  2. Vertel uw buren dat u wilt praten en zoek een moment dat jullie beide uitkomt.
  3. Vertel rustig en kort waar u last van heeft, aan de hand van voorbeelden. En wat de gevolgen daarvan voor u zijn (bijvoorbeeld dat u niet kunt slapen). Vraag uw buren wat ze daarvan vinden en luister naar het antwoord.
  4. Vraag of de buren misschien ook last hebben van u. Luister naar elkaar en probeer u te verplaatsen in uw buren. Als u dingen niet begrijpt, vraag dan naar het hoe en waarom.
  5. Klaag niet alleen, maar zoek samen naar een oplossing. Als u bereid bent om in elkaars standpunten te verdiepen, is de kans op een oplossing groter.
  6. Maak concrete en realistische afspraken met elkaar en zorg dat u in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden.
  7. Voorkom ruzie. Wanneer dat toch gebeurt, probeer het dan zo snel mogelijk bij te leggen.

Buurtbemiddeling

Komt u er zelf niet (meer) uit met uw buren?

In onze gemeente maken wij gebruik van Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een methode waarin onafhankelijke en speciaal opgeleide vrijwilligers u en uw buren helpen om weer met elkaar in gesprek te komen. En goede afspraken te maken. Dit werkt het beste bij niet al te ernstige problemen en in een vroeg stadium. Door middel van bemiddeling wordt geprobeerd het gesprek weer op gang te brengen. In bijna tweederde van de gevallen lukt dit.

Contact Buurtbemiddeling Vaals

U kunt zelf rechtstreeks contact opnemen met Buurtbemiddeling via Romy Postulart, Coördinator Buurtbemiddeling Vaals.

Telefoonnummer: 045 - 545 63 51
‚ÄčE-mail: buurtbemiddeling@impulskerkrade.nl